Peste 10.000 de femei din nord-estul și sud-estul țării au ales să facă mamografii gratuite în perioada martie 2021 – martie 2023, în cadrul proiectului de screening de cancer mamar, ONCOFEM, derulat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași împreună cu Fundația Enable România. În intervalul iulie 2022 – martie 2023, 62 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar după ce au beneficiat de testare la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar

Proiectul ONCOFEM se derulează prin intermediul Unității Mobile de Screening de Cancer Mamar, dar și la Secția de Radiologie de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărărie, nr. 177A. De asemenea, șase furnizori de servicii medicale din zonele vizate de proiectul ONCOFEM au intrat în rețeaua de screening a IRO Iași și fac testări prin mamografie gratuită tuturor doamnelor care se încadrează în criteriile proiectului. Este vorba de Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Orășenesc Hârșova, Spitalul Orășenesc Măcin, Clinica Scanexpert Galați, Spitalul Județean de Urgență Focșani și Spitalul Orășenesc Panciu.

imagini din cadrul testarilor pentru cancer mamar
Proiectul are o valoare totală de 38,174,757.66 lei și se derulează până în luna decembrie 2023

5.775 de femei au fost testate la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, în intervalul iulie 2022 – martie 2023

În perioada iulie 2022 – martie 2023, 5.775 de femei din 85 de localități din județele Galați, Constanța, Tulcea, Iași, Vaslui, Neamț, Suceava, Botoșani și Bacău au beneficiat de screening în cadrul Unității Mobile de Screening de Cancer Mamar, dotată cu mamograf digital. Dintre acestea, 62 de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân.

„5.775 dintre femei au fost testate la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, dotată cu mamograf digital. Deplasările au început în luna iulie 2022, iar echipa medicală a fost, în perioada iulie 2022 – martie 2023, în 85 de localități din județele Galați, Constanța, Tulcea, Iași, Vaslui, Neamț, Suceava, Botoșani și Bacău. Începând cu luna mai, echipa medicală urmează să ajungă și în localitățile din județele Vrancea, Buzău și Brăila.

Din totalul femeilor care au beneficiat de screening în cadrul proiectului ONCOFEM, 604 au fost invitate la investigații suplimentare (ecografii), iar 86 au făcut puncție. 62 de femei dintre acestea au fost confirmate cu cancer de sân și luate în evidența medicilor oncologi”, au transmis reprezentanții IRO Iași.

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.