flori de piersic 1 1.jpg
flori de piersic 1 1.jpg

Rescrie articolul

Pomii sunt afectați de frigul din ultimele zile. Printre cei mai vulnerabili sunt migdalii, caișii, piersicii și nectarinii.

Marin Lupu, din Breaza, județul Buzău, este unul dintre gospodarii cărora frigul din ultimele zile le dă mari bătăi de cap. El are mai multe soiuri de pomi fructiferi pe un teren din spatele gospodăriei sale, potrivit Adevărul.

I-au înflorit încă de luna trecută toți piersicii, caișii, nectarinii și migdalii din grădină. Temperaturile scăzute, spune Marin Lupu, îi dau însă motive serioase de îngrijorare.

„Cad petalele, se înroșesc, se necrozează și ies din vegetație. Ele sunt acum în vegetație. Dacă azi au fost afectate și a înghețat seva în ele, mâine ele se înroșesc și cad. Cad petalele, cu fruct cu tot. Temperaturile scăzute opresc și insectele. Uitați, a dat soarele, dar nu mișcă nicio albină, nu mișcă nicio insectă care să facă polenizarea”, ne spune fermierul din Breaza.

Piersicii, caișii și nectarinii sunt cei mai sensibili la ger, deoarece au deja flori pe ramuri. Sunt amenințate însă și alte specii, dacă vom avea nopți foarte reci.

„Dacă avem pistilul necrozat sau absent în cadrul florii, automat fecundarea nu va mai avea loc, iar producția este drastic afectată”, precizează Rareș Pândaru, șef Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița.

Specialistul din cadrul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Istrița ne explică efectul înghețului asupra pomilor fructiferi, pe un corcoduș, specie de asemenea intrată în suferință din cauza nopților reci.

„Știm că floarea este compromisă atunci când, la simpla atingere, cade. Nu mai este viabilă și nu va mai lega fruct. Dacă analizăm, din două, trei flori urmărite, două au fost cu pistilul necrozat, compromise, asta înseamnă o daună considerabilă de 70 la sută din producția pomului. Dintr-o ramură de genul ăsta, de 20, 30 de flori găsim doar două, trei viabile. Automat, acolo a avut loc înghețul”, explică Rareș Pândaru.

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.