Duminică, 24 ianuarie, se împlinesc 120 de ani de la naşterea medicului psihiatru Florica Bagdasar, prima femeie ministru din România. Ea a ocupat postul de ministru al sănătăţii, succedându-i soţului ei, Dumitru Bagdasar, în perioada 27 septembrie 1946 – 28 august 1948.

Florica Ciumetti, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 24 ianuarie 1901, la Avdelia, Bitolia-Monastir, în Macedonia de Nord, într-o familie de origine aromână, tatăl ei fiind Sterie Ciumetti, inginer de poduri și șosele și profesor de matematică la Liceul român din Monastir, iar mama, Anastasia Papahagi Ciumetti, era soră cu Pericle Papahagi, lingvist, filolog și folclorist.
A parcurs clasele primare în localitatea natală, Avdelia, apoi a început liceul la pensionul Pompilian, dar din cauza Primului Razboi Mondial și a refugiului, a continuat studiile la liceul „Roman Vodă” din Roman, în Moldova, absolvind secția modernă, în anul 1919.
Dorinţa ei a fost să devină inginer, având o înclinaţie deosebită pentru matematică. Drept urmare, împreună cu alte două colege bune matematiciene, a făcut cererea de a fi înscrise la Şcoala Politehnică din Calea Griviţei, din Bucureşti, în condiţiile în care, pe vremea aceea, fetele nu erau admise la Politehnică. După ce răspunsul la cererea sa întârzia să sosească, s-a înscris la Facultatea de Medicină unde a rămas şi după ce s-a aprobat intrarea ei la Politehnică.
A absolvit Facultatea de Medicină din București în anul 1924 şi a obţinut doctoratul în anul 1926.
A făcut stagiatura, ca medic extern și intern, la Așezămintele Brâncovenești, apoi va urma toate etapele de acces în profesie: medic de circumscripţie, medic de spitale mixte, medic secundar, medic primar de psihiatrie.
În anul 1927, s-a căsătorit cu doctorul Dumitru Bagdasar, alături de care a parcurs o viaţă de familie model, remarcată ca atare în presa vremii.
Imediat după căsătorie, soții Bagdasar au plecat în Statele Unite, la Boston, la specializare profesională, unde Florica a urmat cursuri de sănătate publică la Harvard, iar soţul ei s-a specializat în noile tehnici de neurochirurgie, la clinica dr. Harvey Cushing, pionierul neurochirurgiei moderne.
Doamnei dr. Florica Bagdasar i s-a conferit, în 1928, o bursă Rockfeller care se acorda de obicei bărbaţilor, iar această excepţie era o recunoaştere a interesului ei deosebit pentru studiu.
Din nefericire, ambii soţi s-au îmbolnăvit de TBC din cauza muncii zilnice prelugite. S-au internat sub protecţia lui Harvey Cushing, la Sanatoriul Trudeau din Saranac în nordul statului New York. Şederea aici a fost o pentru ei o vacanţă forţată şi chiar un substitut al voiajului de nuntă. Deşi soţii Bagdasar se aflau la etaje diferite, ei comunicau prin „bileţele de dragoste”.
Deşi soţii Bagdasar au avut oferte pentru a rămâne în USA, în anul 1929, au revenit în ţară, şi au parcurs un stagiu de câțiva ani la Spitalului de boli mintale şi nervoase din Jimbolia (1929-1931) și la Spitalul de Boli Nervoase din Cernăuți, unde profesorul Bagdasar a realizat operaţii pe creier în condiții primitive, improvizate, şi singura persoană care i-a fost constant alături, secondându-l în sala de operație și încurajându-l până când și-a creat propria echipă de neurochirurgie, a fost soția sa.
Au urmat mutarea la Bucureşti, unde, în 1935, Dumitru Bagdasar a deschis prima clinică de neurochirurgie. Ce doi soţi vor locui într-un imobil situat pe Strada Ernest Djuvara nr. 30.
Florica Bagdasar, devenită medic primar psihiatru, specialitatea igienă mintală, se va dedica asistenței neuropsihiatrice și educaționale a copilului.

Alături de colaboratoarea sa, Florica Nicolescu, a elaborat și experimentat cu succes la diverse școli primare propriul abecedar, intitulat „Carte pentru toți copiii” și propriul manual de aritmetică, ambele bazate pe ideea de grupare și pe scrisul vertical simplificat, materiale didactice gândite astfel încât să-i atragă pe cei mici şi să le aducă plăcerea de a învăţa.
A existat o lungă perioadă în care soţii Bagdasar au manifestat opinii de stânga, aflându-se inclusiv în graţia regimului comunist de după război, iar după 23 august 1944, Florica Bagdasar a devenit membră a Partidului Comunist Român, fiind convinsă că “democraṭia populară” era soluṭia cea mai bună pentru ṭară.
În perioada 1944-1948 a activat în diferite organizații de masă cu sarcini de răspundere date de partid, printre acestea aflându-se „Apărarea Patriotică”, „Uniunea Patrioţilor”, „Uniunea Femeilor Antifasciste din România”, „Uniunea Femeilor Democrate din România”.
În perioada 1946-1951 a fost deputat al județului Tulcea în Marea Adunare Națională.
În anul 1946, după proiectul occidental al…
=
DETALII LA SURSA