Exercițiul de alarmare a arătat că avem doar 5 sirene funcționale, cea mai mică dotare la nivel național. Cetățenii însă nu știu cum să reacționeze la avertizare.

Concluziile PROCIV 2017 arată că este nevoie de creșterea numărului de echipamente, astfel încât gradul de acoperire a teritoriului reieșit din studiile de audibilitate să crească semnificativ.
Potrivit datelor publicate și prezentate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență într-o conferință de presă, la nivel național timpul mediu de răspuns de la primirea informării despre iminența producerii/producerea situației de protecție civilă de către dispeceratul IGSU și până la acționarea sirenelor de alarmare de către autoritățile administrației publice locale a fost de 9 minute. Timpul mediu de răspuns acționare sirene centralizat a fost de 2 minute, iar în cazul acționării sirenelor locale – 12 minute în condițiile în care data și ora desfășurării exercițiului au fost cunoscute de către structurile implicate. Peste 1000 de sirene (dintre cele 7700 existente) nu au fost acționate din lipsă de personal.
Dincolo de aceste date statistice, rămâne principala problemă: oamenii nu știu ce să facă când aud alarmele. Sunetul de avertizare ar trebui dublat de mesajele de tip voce cu recomandările pentru populație, precum și de instruirea cetățenilor cu privire la ce au de făcut în caz de dezastru.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.