Autoritatea Electorală Permanentă (A.E.P.) a organizat sâmbătă după-amiază, în Sala ‘Mihail Kogălniceanu’ a Consiliului Județean Tulcea, tragerea la sorți computerizată pentru desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora.

La ședința publică au luat parte judecătorul Mădălina-Lelia Șurculescu, președintele Biroului Electoral al Circumscripției nr. 38 Tulcea, Felicia Mototolea, director adjunct al Filialei Sud — Est a A.E.P., membrii Biroului Județean Tulcea al A.E.P., reprezentanți ai Instituției Prefectului Județul Tulcea, membri ai Corpului Experților Electorali.

sectie-vot

La tragerea la sorți computerizată au fost desemnați, pe funcții, președinți și locțiitori dintre persoanele înscrise în corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de sediul secției de votare, precum și pe baza criteriului studiilor absolvite. În județul nostru, 730 de persoane figurează în Corpul Experților Electorali, 122 dintre acestea având studii juridice.

După ce computerul a desemnat cele 408 persoane (204 președinți și tot atâția locțiitori), reprezentantul A.E.P. a menționat că poate fi admisă în Corpul experților electorali, conform legislației, persoana care are cetățenia română, cunoaște limba română, scris și vorbit, are drept de vot, are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției, nu face parte dintr-un partid politic, a absolvit studii universitare de licență în domeniul științelor juridice sau în alte domenii și nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

A.E.P. acordă aviz favorabil persoanei care a exercitat funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia la cel puțin un scrutin, care îndeplinește condițiile de mai sus, nu a săvârșit contravenții în legătură cu alegerile sau cu un referendum, nu a săvârșit erori în operațiunile de consemnare a rezultatelor votării în procesele-verbale, nu a fost exclusă din corpul experților electorali, nu s-a retras din Corpul experților electorali.

Legea nr. 208/2015 mai prevede că retragerea din corpul experților electorali se realizează pe bază de cerere formulată în scris în cel mult 5 zile de la data începerii perioadei electorale. De asemenea,în cazul în care un expert electoral nu poate îndeplini funcția de președinte al unui birou electoral al unei secții de votare sau funcția de locțiitor al acestuia cu ocazia unor alegeri este obligat să solicite în scris Autorității Electorale Permanente suspendarea din corpul experților electorali, pe durata acestora, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea zilei alegerilor.

Reprezentantul A.E.P. a adăugat că, potrivit Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, nerespectarea hotărârilor, deciziilor și instrucțiunilor Autorității Electorale Permanente reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Desemnarea președinților și locțiitorilor s-a făcut cu 15 zile înainte de ziua votării, iar 28 noiembrie este ultima zi în care partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți pot formula contestații privind desemnarea celor de mai sus.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.