Caf Tulcea Pag 1 1
Caf Tulcea Pag 1 1

Chiar dacă se pregăteşte pentru cel mai negru sezon rece din istoria societăţii, şi asta pentru că perspectivele de a mai primi subvenţie în avans de la bugetul local sunt minime, Energoterm SA Tulcea merge înainte, cum se spune, şi a pornit C.A.F.-ul (Cazanul de Apă Fierbinte) din incinta ALUM S.A, dar cu … apă rece.

„Am început, aşa cum am anunţat încă de la şedinţa de consiliu local, probele pe reţeaua principală şi pe cea secundară de termoficare astfel încât până cel târziu pe data de 15 octombrie să fim pregătiţi să furnizăm, la cerere, agent termic. La primele probe care s-au făcut la rece, adică nu cu apă fierbinte, pe reţeaua principală de termoficare nu s-au înregistrat avarii ceea ce ne face să credem că lucrările de întreţinere şi reparaţii de astă vară s-au făcut cu simţ de răspundere. Vom vedea dacă lucrurile vor sta la fel şi când vom introduce agentul termic pe reţea, dacă îl vom mai introduce”, a declarat Nicuşor Bîscă, directorul Energoterm Tulcea.

Furnizorul de gaz mai are contract cu Energoterm până la sfârşitul lunii

Basca
Basca

Cu datorii de peste două milioane de lei către furnizorul de gaze naturale Premier Energy, Energoterm SA Tulcea este foarte probabil să nu mai primească gaze naturale pentru  producerea şi furnizarea apei calde din a doua jumătate a lunii octombrie. Asta nu ar fi chiar cea mai proastă veste! Contractul cu Premier Energy se încheie la sfârşitul acestei luni şi asta pentru că înţelegerea dintre cele două societăţi a fost pe un an de zile, începând cu noiembrie 2019. „Avem contract cu actualul furnizor de gaze naturale până la sfârşitul acestei luni. Putem prelungi, prin act adiţional, contractul numai că ar trebui să fim la zi cu plăţile pentru gazul consumat. Şi nu prea suntem. Din ce încasăm în perioada aceasta facem plăţi parţiale dar e greu de crezut că vom putea plăti doar din ce încasăm de la populaţie toată datoria. Dacă nu reuşim să plătim ne taie gazul. E simplu. Alternative pe piaţa aceasta liberă a gazelor nu prea avem deşi noi am cerut oferte, inclusiv de la Romgaz care ne-a transmis că nu are posibilitatea să ne furnizeze gaze naturale”, a mai declarat Nicuşor Bîscă. În concluzie, de pe 15 octombrie 2019 Energoterm poate rămâne fără gaz pentru neplata unor facturi mai vechi, iar pe pe 1 noiembrie 2019 şi fără furnizor de gaze naturale pentru că e greu de crezut că se va prelungi contractul cu Premier Energy în condiţiile în care societatea respectivă are de primit circa 2 milioane de lei de la Energoterm.

Primăria n-ar mai da subvenţie pentru căldură. Sau poate o subvenţie mai mică

Hogea
Hogea

Chiar dacă a făcut apel la populaţie să plătească măcar 40% din datoriile pentru facturile la căldura din iarna sau iernile trecute, primarul Constantin Hogea pare deja resemnat cu idea că Energoterm SA, o societate din subordinea Consiliului local Tulcea, nu va porni activitatea de producţie a agentului termic. „Dacă nici acum în al 12-lea ceas populaţia nu conştientizează gravitatea acestei situaţii şi nu achită măcar 40% din datoria istorică de peste 10 milioane de lei către Energoterm (este mai puţin de 10 milioane de lei, dar e un aspect mai puţin important acesta – n.n.) mă tem că Energoterm va intra în colaps şi nu va mai putea furniza căldură nici populaţiei nici instituţiilor publice şi nici societăţilor comerciale cu care aceasta are contract.” a declarat zilele trecute primarul Constantin Hogea. În condiţiile în care populaţia, mare parte din populaţie pentru că sunt mii de apartamente cu plata la zi a căldurii, nu îşi respectă de ani de zile obligaţiile parcă nici primăria n-ar mai da subvenţie. Ca să nu îngroape de tot Energoterm-ul, o propunere ce va fi supusă atenţiei consilierilor locali va fi de reducere consistentă a subvenţiei.

Şoc şi groază: Căldura mai scumpă cu 50% pentru populaţie!

Bani Calorifer
Bani Calorifer

Anul trecut, în şedinţa din 29 octombrie, consilierii locali tulceni au adoptat, în şedinţă de îndată, Hotararea Nr. 313 privind aprobarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei şi acordarea subvenţiei din bugetul local. Asta imediat după ce au aprobat, în aceeaşi şedinţă de îndată, prin Hotararea Nr. 311 tarifele pentru producerea, transportul si distribuția energiei termice și a prețurilor locale pentru furnizarea energiei termice produsă pe bază de gaze naturale în municipiul Tulcea de către S.C. ENERGOTERM S.A. TULCEA. Astfel, prin cele două hotărâri adoptate în aceeaşi zi, noul tarif al gigacaloriei a fost majorat de la 346,9 lei la 398,6 lei/Gcal fără TVA pentru agenţii economici, respectiv de la 412,81 lei la 474,34 lei/Gcal cu tot cu TVA pentru populaţie. Ulterior s-a propus şi s-a aprobat şi preţul local al energiei termice ce va fi facturat populaţiei. Acesta urma să fie începând cu 1 noiembrie 2018, de 220 lei/Gcal, cu 34 de lei mai mult decât era până la 31.10.2018 şi anume 186 lei/Gcal. Aşadar, de la 1 noiembrie 2018 populaţia plăteşte din preţul real al unei gigacalorii 220 de lei, iar de la bugetul local se plăteşte diferenţa până la 474,34 lei/Gcal cu tot cu TVA. Adică 254,34 lei/Gcal cu tot cu TVA pentru fiecare gigacalorie! Altfel spus din preţul real al gigacaloriei de la bugetul local se suportă 53,67%! Cam mult, consideră primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea. „Faţă de iarna trecută când de la bugetul local subvenţia pe gigacalorie a fost de circa 54%, pentru iarna ce vine am să propun cel mult 30% din preţul real al gigacaloriei. Să vedem dacă ne putem permite şi 30%!”, a mai declarat primarul Constantin Hogea. În condiţiile în care propunerea primarului ar fi adoptată, preţul facturilor populaţiei ar exploda. Creşterea ar fi de puţin peste 50%, de la 220 lei acum cu tot cu TVA pe gigacalorie la 332 lei cu tot cu TVA de la 1 noiembrie 2019. Cum un apartament de 2 camere are în medie un consum de 2,5 gigacalorii, factura lunară de anul trecut de 550 de lei s-ar majora anul acesta la 825 de lei. Iar asta ar fi în varianta bună cu 30% subvenţie de la bugetul local pentru că altfel factura ar ajunge la aproape 1200 de lei … Se anunţă o iarnă grea!

 

 

 

 

 

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.