Reprezentanții Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare au discutat zilele trecute cu oficialii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării despre implementarea a 4 proiecte aprobate recent. Acestea au o valoare totală de aproximativ 16,8 mil. euro.

Primul proiect, „Îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervația Biosferei Delte Dunării pentru conservarea biodiversității și a resurselor halieutice” își propune îmbunătățirea gradului de protecție și conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ și speciile de importanță comunitară prin asigurarea unei circulații optime a apei din complexele acvatice Govora-Uzlina, Roșu-Puiu. Proiectul va fi implementat pe teritoriul a două situri: Natura 2000 Delta Dunării și Complexul Razim-Sinoe. Valoarea totală a acestuia este de aprox. 3 mil. euro, dintre care 2,6 mil. euro reprezintă fonduri europene nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Perioada de implementare va fi de 72 luni.

Proiectul „Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecție și conservare a habitatelor și a speciilor periclitate din RBDD în context internațional”  va asigura măsuri de conservare pentru habitate, dar și a unor specii de plante, păsări și pești din Delta Dunării care sunt în pericol de dispariție. Totodată, sunt prevăzute activități care vor schimba atitudinea comunității locale față de biodiversitate. Valoarea totală a acestuia este de 3,4 mil. euro, dintre care 2,94 mil. euro fonduri UE din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Perioada de implementare va fi de 87 luni.

Proiectul „Îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversității și a resurselor halieutice – Complexele lacustre Dunavăț-Dranov, Razim-Sinoe; Zona Sinoie-Istria-Nuntași” își propune conservarea ecosistemelor pentru habitatele și speciile de importanță comunitară din Rezervația Biosferei Delta Dunării prin asigurarea unei circulații normale a apei în complexele acvatice. Proiectul are o valoare de 2,7 mil. euro, dintre care 2,3 mil. euro sunt bani nerambursabili din FEDR. Perioada de implementare va fi de 72 luni.

Proiectul „Îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele naturale active din ARBDD pentru conservarea biodiversității și a resurselor halieutice – Complexele lacustre Șonte-Furtuna, Matița-Merhei, Somova” își propune îmbunătățirea circulației apei prin canale, gârle și lacuri pentru păstrarea unor adâncimi suficiente necesare funcționării ecosistemelor din zonă. Proiectul va avea un impact pozitiv pentru speciile terestre, dar și pentru păsările ce se cuibăresc în vegetație. Acesta are o valoare totală de 7,7 mil. euro, dintre care 6,5 mil. euro provin din FEDR. Proiectul va fi implementat în 69 luni.

La întâlnire au participat reprezentanți AM POIM – directorul general AM POIM, Dl. Cătălin Bălan, directorul general adjunct, Dl. Andrei Chivu, dar și ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării – beneficiarul proiectelor, precum și ai partenerilor – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”.

Despre POIM

POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 10,845 mld. euro, din care 6,94 mld. prin Fondul de Coeziune şi 2,28 mld. prin Fondul European de Dezvoltare Regională, plus o cofinanţare de cca. 1,6 mld. euro. POIM este cel mai amplu Program Operațional din România și al doilea, ca anvergură, din UE.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.