Administrația Rezerviei Biosferei Delta Dunării în colaborare cu Societatea Ornitologică Română evaluează efectivele de pelicani creți și pelicani comuni de pe teritoriul protejat. Acesta este al doilea Recensământ Internațional în sud-estul Europei pentru aceste specii, coordonat de către Society for the Protection of Prespa (Grecia).

Numărătoarea efectivă s-a realizat cu specialiștii ARBDD, acoperind un număr mare de lacuri și zone umede din Rezervație și zona costieră a Mării Negre, pentru a obține date cât mai exacte asupra prezenței exemplarelor din cele două specii de pelicani. Observaţiile au fost efectuate în: complexul Matiţa-Merhei, Lacul Fortuna, Lacul Isac, Lacul Gorgova, golful Musura, meleaua Sf. Gheorghe, Lacul Dranov-golful Holbina, Lacul Sinoie. De asemenea, specialiştii au efectuat survolarea zonelor greu accesibile sau inaccesibile în care se află colonii de pelicani, precum Roşca-Buhaiova şi Lac Lejai. Aceste zboruri s-au făcut utilizând un avion uşor (achiziţionat în cadrul proiectului LIFE „Salvaţi pelicanul creţ” implementat în perioada 2005-2009) pentru a obține o imagine cât mai fidelă asupra populațiilor de pelicani din aceste zone.
Scopul acestui recensământ coordonat la nivel internațional este de a obține, sincronizat, date numerice cu privire la populațiile de pelicani creţi (Pelecanus crispus) și pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus). Obținerea acestor date este foarte importantă pentru a afla proporția dintre adulți și exemplarele necuibăritoare în cazul ambelor specii. Țările participante în acest an sunt: Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.