Timp de câteva ore, 15 deținuți în regimul de executare semideschis și deschis au stat alături de familiile lor.

Această activitate de asistență socială s-a desfășurat ieri, în organizarea Penitenciarului Tulcea și în parteneriat cu Fundația Stânca Veacurilor și Asociația Mâini Întinse.
Deținuții au fost lăsați să iasă din locul de detenție pentru a se reîntâlni cu familia. Emoția revederii a fost foarte mare, mai ales că unii dintre ei nu-și văzuseră de ani de zile copiii care n-au fost aduși la vizită în pentitenciar pentru a fi protejați și a nu afla motivul absenței tatălui de acasă.
Momente puternic emoționante, manifestate prin îmbrățișări și lacrimi, au fost resimțite de toți participanții la eveniment, când cei privați de libertate și-au revăzut soțiile și copiii. Unii dintre deținuți au avut ocazia să-și revadă pentru prima dată după ani de zile copiii, care nu au fost aduși în mediul penitenciar la vizită, protejați fiind astfel de părinți față de motivul pentru care tații lor nu sunt acasă.
Selecția, ce a vizat cazurile sociale în rândul deținuților, a fost realizată de Asistenții sociali din Penitenciarul Tulcea, iar Fundația Stânca Veacurilor din Constanța a pus la dispoziție propriul personal de specialitate și voluntari, care au susținut un program de excepțional în locația pusă de la dispoziție de Asociația Mâini Întinse din Tulcea.
Timp de trei ore, într-un cadru prietenos, proiectul de asistență socială a urmărit refacerea, menținerea și consolidarea legăturilor între membrii de familie. Fiecare familie a relaționat la propria-i masă, implicându-se în jocuri de familie, activități de craft în care tații deținuți au lucrat cot la cot împreună cu copiii și soțiile. Au luat prânzul împreună, s-au jucat și au făcut obiecte decorative pe care aceștia le vor păstra.
Pentru cazurile de familii cu dificultăți materiale majore, Fundația Stânca Veacurilor a acordat ajutoare constând în îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de uz personal și jucării, iar Primăriile Jurilovca și Ciucurova au sprijinit cu transport pentru deplasare în vederea participării la activitate. Asistenții sociali din penitenciar au acordat consiliere socială familiilor aflate în relații tensionate.
Acest gen de activități sunt parte din strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate prin implicarea acestora în acțiuni de asistență socială de mediere, menținere și consolidare a relațiilor cu mediul familial, potrivit calendarului de activități planificate a fi desfășurate în comunitate. Inițierea unor astfel de acțiuni, sunt considerate nu doar emoționante, dar și-au dovedit eficiența prin îmbunătățirea relațiilor familiale. Astfel, persoanele condamnate sunt sprijinite în pregătirea pentru reîntocerea în mediul familial și pentru o adaptare cât mai ușoară în societate după ce au fost private de libertate mai mulți ani în detenție. O acțiune similară a fost susținută, dar în interiorul Penitenciarului Tulcea, anul trecut în luna martie, în parteneriat cu aceeași Fundație Stânca Veacurilor.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.