FOTO arhivă

 Coeficientul de umplere a principalelor 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 72,07%, față de începutul lunii august, când era 70%, dar în scădere față de începutul lunii iulie când era 80%. În continuare însă, peste 500 de localități se alimentează restricționat.

Precipitațiile din ultima lună și gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă) administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creșterea coeficientului de umplere ajungând astăzi la 72,07% (față de începutul lunii august când era 70%, dar în scădere față de începutul lunii iulie când era 80%), reiese dintr-un comunicat remis marți de către Administrația Națională „Apele Române”, scrie Mediafax.

Volumul disponibil în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,12 miliarde de metri cubi de apă (față de 3,05 miliarde cât era în luna august, dar în scădere față de începutul lunii iulie 2022 când era de 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Acesta este suficient pentru satisfacerea necesarului de apă pentru toți beneficiarii din localitățile mari care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.

„Estimăm că, la sfârșitul lunii septembrie, în cele 40 de lacuri de acumulare, cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom reuși să menținem un coeficient de umplere de peste 62%. Administrația Națională Apele Române face în continuare apel la calm și responsabilitate socială. În special în această perioadă, vă reamintim că este nevoie să folosim rațional resursele de apă în direcția economisirii acestora. Pentru activitățile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor. Nu uitați de recomandările noastre din ghidul de economisire a apei”, se arată în comunicatul citat,

În continuare, 513 localități se alimentează restricționat, după cum urmează:

124 de localități (din 16 județe) Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița) care dispun de sisteme de alimentare cu apă

389 de localități (din 10 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Hunedoara) care nu dispun de sisteme de alimentare cu apă. Este vorba despre un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel național care sunt la această oră (parțial) secate

În toate aceste localități, necesarul de apă este asigurat cu restricții din sursa de apă subterană.

Fenomenul de secetă se menține în special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova care nu au sistem de alimentare cu apă centralizat. Cele mai afectate județe sunt: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderență din puțuri sau foraje.

PPe de altă parte, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creștere, având valoarea de 1950 mc/s, fiind mai puțin de jumătate din media multianuală a lunii august (4300 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat, Tr. Măgurele – Zimnicea și Isaccea – Tulcea, staționare pe sectoarele Bechet – Corabia, Giurgiu – Oltenița și la Galați și în scădere pe sectorul Călărași – Brăila.

La stația hidrometrică de la Cernavodă nu sunt probleme în asigurarea debitului necesar pentru funcționarea celor două grupuri ale CNE Cernavodă, întrucât mai sunt 0,59 metri (= 59 cm) până la atingerea treptei II (de avertizare). Aceasta valoare se va menține și va crește până la 1 metru ceea ce va permite funcționarea ambelor grupuri.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere și va ajunge până la valoarea de 2400 mc/s în data de 1 septembrie.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele au fost în creştere în urma precipitațiilor căzute în interval și propagării pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Siret, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, Bârlad și pe cursurile inferioare ale Jiului, Argeșului și Ialomiței.

Pe celelalte râuri, debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinul Jijiei, cursul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.

S-au înregistrat scurgeri pe versanţi, torenți, pâraie şi creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din Crișana și Banat, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, căzute în interval.

Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80% din normalele lunare, mai mari, în jurul și peste normalele lunare pe râurile din bazinele: Bega, Caraș, Nera, Jiu, Ialomița, Bistrița, Trotuș, bazinele superioare ale Crișului Alb, Barcăului, Argeșului, Sucevei, Moldovei, Putnei, Buzăului, bazinul inferior al Oltului și pe unii afluenți ai Mureșului, Buzăului și Moldovei şi mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe Râmnicu Sărat, pe cursul superior al Siretului și pe unii afluenți ai Bârladului.

Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub cotele de atenție.

Debitele vor fi în creştere în urma propagării, pe cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt și în general în scădere pe celelalte râuri.

Pe râurile din bazinul Prutului, Bârladului şi pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staționare.

Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din vestul și sud-vestul țării și din zonele de deal și de munte în urma precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate.

Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenție.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.