România se confruntă cu o problemă majoră: consumul de droguri ilegale. Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, unu din zece români a luat droguri cel puţin o dată în viaţă. Tinerii cu vârste între 15 şi 34 de ani sunt cei mai vulnerabili. În topul celor mai consumate se află substanţele psihoactive şi canabisul. Pe lângă acestea, pe Internet se vând jeleuri, ciocolată, prăjituri şi aparate de vapat care conţin hexa-hidro-canabinol (HHC), un derivat al canabisului. Acestea nu se vind doar pe Internet, ci şi în magazinele de profil.

Deşi se constată o creştere a consumului de droguri, România nu are o strategie concretă de reabilitare a persoanelor care le consuma. În plus, substanţele halucinogene care se vând legal reprezintă o altă problemă.

Datele oferite de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România – Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. M. Balş” relevă faptul că au fost depistate 559 cazuri noi HIV/SIDA, dintre care 50 reprezintă persoane care își injectează droguri. 20,9% dintre persoanele admise la tratament, care au consumat droguri injectabile în ultimele 30 de zile de consum, au declarat că sunt infectate cu HIV, 68,7% au raportat că sunt infectate cu VHC și 7,6% au menționat că sunt VHB pozitive. 2.328 persoane consumatoare de droguri injectabile au accesat serviciile de reducere a riscurilor oferite în cadrul programelor de schimb de seringi, în scădere față de anul anterior (cu 34,3%). În tratament substitutiv cu metadonă, au fost înregistrate 1769 persoane consumatoare de opiacee.

România are nevoie de o strategie de reabilitare a persoanelor care consuma droguri ilegale, precum și de măsuri pentru a reduce riscurile asociate consumului acestora.

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.