Rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei.
Noul minim record pentru moneda rusească a fost înregistrat după ce mai multe bănci din țară au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT.
Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.
Decizia Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a scoate bănci rusești din SWIFT este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina, relatează Digi24.
Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a-și accesa rezervele internaționale.
Rusia se bazează în mare măsură peSWIFTpentru exporturile de petrol și gaze.
„DacăBanca centrală și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja separate de serviciile bancare – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cuaceeașiizolareîn care au fost plasateIranul și Coreeade Nord”,a spus un fost consilier al Departamenrului Trezoreriei SUA,Ari Redbord.
Investitorii au fost, de asemenea,îngrijorațidupă ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să-șiplasezeforțele de descurajare, care includ arme nucleare, în „alertă specială”.
„Piețele financiare suntafectatede desfășurarea evenimentelor din Ucraina”, aspusKatrina Ell, economist la Moody’s Analytics din Sydney.
„Anunțurile privind sancțiunile și acțiunile militare vorinfluențaîn continuare piațasăptămâna aceasta”, aadăugat ea.