Într-un consens cum rar se vede în Parlamentul României, Camera Deputaților a votat astăzi modificarea Legii venitului minim garantat, proiect aprobat cu 274 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 2 abțineri.
Principala noutate în acordarea venitului minim garantat este că refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de AJOFM duc la pierderea ajutorului social. Până acum, beneficiarii acestui ajutor puteau refuza de trei ori un loc de muncă fără a-și pierde venitul de sprijin de la stat. Beneficiarii mai pot solicita acest drept abia după 12 luni de la pierderea lui.
Rămâne în continuare obligația asistaților social de a presta un număr de ore de muncă în acţiuni sau lucrări de interes local. Munca poate fi prestată de una sau mai multe persoane majore, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară. În mod evident, au această obligație doar beneficiarii sănătoși, apți pentru muncă.
Noile reglementări exemplifică și ce activități pot fi puși să facă beneficiarii ajutorului social:  ”lucrări de salubrizare și/sau de întreținere spații verzi, de salubrizare/întreținere obiective publice, inclusiv activități de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pe baza recomandărilor acestora, precum şi alte activităţi specifice stabilite prin hotărâre a consiliului local.”
Legea votată astăzi mai aduce o noutate: forța de muncă a acestor beneficiari de ajutor social poate fi valorificată. Mai precis, persoanele juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă pot solicita la primărie repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfășurarea activităților sezoniere. Remunerarea activităţii desfăşurate astfel, norma de lucru, precum şi alte obligaţii şi îndatoriri se stabilesc prin negociere directă între beneficiarul de lucrări şi persoana care prestează activitatea, în condițiile legii care reglementează munca zilierilor.

Trebuie spus că în Parlamentul României au fost depuse patru proiecte de lege în acest sens, de către diverse grupuri politice. Prevederile acestora au fost unificate într-un singur act normativ de modificare a Legii venitului minim garantat, iar consensul  la votul de astăzi vine dintr-o voință comună: încurajarea muncii și responsabilizarea beneficiarilor de ajutor social.
În județul Tulcea sunt înregistrați 2290 de beneficiari (persoane singure și familii) de venit minim garantat. Suma totală plătită lunar acestora este de aproximativ 561.000 lei, cu o medie de 245 lei/beneficiar.
(L.P.)

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.