fbpx
Albadraco Tharmisensis.jpg

O recentă descoperire a unor fragmente osoase a revelat existența unei reptile zburătoare de mari dimensiuni care a trăit în Transilvania. Desoperirea a fost făcută de cercetători ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca împreună cu specialiști din America. Descoperirea a fost publicată într-o revistă științifică.

Reptila zburătoare descoperită de cercetătorii români și americani a fost numită Albadraco tharmisensis. „Denumirea generică derivă de la numele județului Alba, unde este localizată localitatea descoperirii și din latinescul <draco> = dragon. Denumirea speciei a fost stabilită după <Tharmis>, numele dacic al actualei Alba Iulia. În momentul de față localitatea de proveniență a fosilelor, Oarda de Jos, este parte componentă a orașului Alba Iulia”, se arată într-un comunicat de presă al UBB.

Potrivit acestuia, această descoperire stârnește un interes mare pentru comunitatea științifică deoarece reprezintă „primul azhdarchid de dimensiuni mari descris din Insula Hațeg”.

„Prezența a două fragmente de <cioc> bine conservate și a unei vertebre cervicale care revin lui A. tharmisensis este foarte interesantă deoarece este prima localizare în Europa a unui fragment de premaxilar și a unei simfize mandibulare asociate, provenite de la același individ. O serie de caractere morfologice ale premaxilarului și simfizei mandibulare observate la A. tharmisensis se regăsesc și la Bakonydraco galaczi (descoperit în Ungaria), sugerând posibilitatea ca acești doi taxoni, deși separați de o relativ îndelungată durată de timp, să aparțină unui grup distinct de Azhdarchidae. Mai mult, vertebra cervicală provenită de la A. tharmisensis confirmă existența azhdarcharidelor cu gât scurt în Insula Hațeg. Nu în cele din urmă, prezența a două rânduri de foramene pe fețele laterale ale premaxilarului, reprezintă cea dintâi semnalare la nivel mondial, a unei astfel de specificități pentru un azhdarchid cretacic superior. Albadraco tharmisensis a făcut parte din ecosistemele terestre insulare ale arhipelagului Oceanului Tethys”, mai arată specialiștii de la UBB în comunicatul remis marți presei.

Conform acestora, în pofida numărului mic de oase, noua descoperire este foarte importantă deoarece aduce date noi în ceea ce privește anatomia, comportamentul și distribuția acestor reptile zburătoare.

Articolul despre această descoeperire a apărut recent într-o publicație de profil. „Revista științifică Cretaceous Research a publicat de curând un articol semnat de o echipă de cercetare româno-americană (Alexandru Solomon – Muzeul Județean Mureș și Universitatea Babeș-Bolyai, Vlad Codrea – Universitatea Babeș-Bolyai, Márton Venczel – Muzeul Țării Crișurilor și Universitatea Babeș-Bolyai și Gerald Grellet-Tinner – CONICET, Argentina, Muzeul de Istorie al Insulei Orcas, Eastsound, WA, SUA) care semnalează o nouă descoperire excepțională din Cretacicul Superior continental al României”, potrivit reprezentanților UBB Cluj-Napoca.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.