Astăzi a avut loc la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a doua întâlnire cu reprezentanții Asociației de pescari din Comuna Sf. Gheorghe, însoțiți de primarul localității. Prima întâlnire cu aceștia s-a desfășurat luni, 26 februarie 2018, la Sf. Gheorghe.
Întâlnirea de la sediul ARBDD a analizat propunerile pescarilor, cea mai importantă fiind legată de pescuitul la scrumbie. Ei au solicitat repartizarea toanelor exclusiv localității Sf. Gheorghe pe tronsonul km 0-29 al Brațului Sf. Gheorghe. Ei au mai cerut ca pentru scrumbie fiecare localitate să pescuiască în dreptul său, astfel încât să nu mai apară presiunea pescuitului pe primii 20 km ai brațului unde mai multe asociații din diferite localități au primit, până anul acesta, autorizații de pescuit la scrumbie. Pescarii au atras atenția asupra pericolului de supra-pescuit, care poate conduce la dispariția fenomenului de migrație a acestei specii. În argumentele lor susțin că prin scăderea presiunii pescuitului pe prima parte a Brațului Sf. Gheorghe, scrumbia va avea mai multe șanse să ajungă la Brăila, lucru doar ipotetic la această oră.
Asociația de pescari din Sf. Gheorghe nu va participa la întâlnirea care va avea loc în data de 15 martie 2018 cu celelalte asociații de pescari care au repartizate zone pe Brațul Sf. Gheorghe în primii 40 de km, urmând ca medierea finală să fie realizată de ARBDD la o a treia întâlnire, după ce toate asociațiile își vor fi expus propunerile și propriile argumente.
Primarul Comunei Sf. Gheorghe a cerut ca 2 km din Brațul Sf. Gheorghe să fie repartizați doar pentru pescuitul familial la scrumbie astfel încât să nu se intre în conflict sau să se suprapună cu pescuitul comercial.
În concluzie, discuția despre toanele la scrumbie pe prima porțiune a Brațului Sf. Gheorghe a fost inițiată de Asociația de Pescari din localitatea Sf. Gheorghe. ARBDD consideră că este necesară detensionarea relațiilor ce există între pescarii din diferite asociații care se întâlnesc pe acest tronson. Având în vedere că celelalte Asociații doresc împărțirea toanelor după modelul aplicat anterior, întâlnirea finală va trebui să clarifice și să stabilească zonarea chiar și cu riscul de a apărea nemulțumiri între părțile implicate.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.