shutterstock 1722455332 eppg.jpg
shutterstock 1722455332 eppg.jpg

Rescrie articolul

Sindicatele din Educație vor reguli mai dure, după ce zilele trecute un grup de elevii au batjocorit o profesoară de engleză, iar un alt elev și-a înjunghiat propria profesoara în timpul orelor.

Ligia Deca s-a arătat de acord cu funcţionarea permanentă a camerelor video în sălile de clasă în timp ce sindicatele profesorilor au propus suspendarea temporară de 3-5 zile a elevilor plus detenția şcolară și amenzi pentru părinți, scrie ObservatorNews.

Sindicatele din Educaţie au cerut schimbări majore pe problema violenței în școli. Au propus mai multe măsuri cum ar fi introducerea exmatriculării temporare, de 3-5 zile, în cazul unui elev agresor, scăderea notei la purtare, muncă în folosul comunității sau introducerea detenţiei în școli pe model american, centre de reeducare și chiar amenzi pentru părinții elevilor care comit acte de violență în funcție de gravitatea faptelor.

Deca ar fi de acord cu suspendarea pe 3-5 zile şi detenţia şcolară

În cadrul discuțiilor, Ministrul Educaţiei a respins ideea de centre de reeducare aşa cum existau ele înainte de 1989, dar este de acord cu camera de detenție pentru reflectare, o varianta luată în calcul și în alte state. “O astfel de măsură, dacă este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă crede că nu ar fi o idee rea”, a spus Deca.

Ligia Deca s-a mai arătat de acord şi cu munca în folosul comunității, dar a respins propunerea de amendare a părinților pe motiv că este complicat legislativ de pus în practică. Totodată a explicat că exmatricularea unui elev nu e posibilă din punct de vedere constituțional, dar că ar fi de acord cu suspendarea temporară a unui elev pentru o perioadă 3-5 zile.

Camere video funcţionale permanent în clase 

Ministrul susține măsuri și împotriva profesorilor agresivi, cum ar fi să fie scoși din şcoală şi suspendați pe perioada anchetei pentru a nu se mai întâlni cu elevii. Deca ia în considerare şi varianta camerelor video care să funcţioneze permanent în clase și pe parcursul orelor, dar a atras atenția asupra aspectelor legate de confidenţialitate.

“Avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orelor, dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne, faptul că ştiu că se poate vedea fapta antisocială şi sigur numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar şi în opinia mea ele ar putea reprezenta o soluţie”, a arătat ministrul.

De la ora 17:00 urmează să între la discuţii reprezentanții mediului de afaceri și ONG-urile. Termenul limită pentru predarea amendamentelor este săptămâna viitoare. Pe 26 aprilie ar urmă să fie votul final în Camera Deputaţilor, apoi dezbaterea în Senat.

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.