Sistemul de telemedicină din judeţul Tulcea, anunţat de autorităţi încă de acum 10 ani, nu funcţionează în prezent, din cauza deficitului de specialişti, dar şi a lipsei semnalului în unele zone ale judeţului, reprezentanţii sistemului medical din judeţ.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Carmen Caloianu, a afirmat că în momentul de faţă 24 de medici din judeţ au echipament complet pentru furnizarea datelor preluate de la pacient în timp real unui centru de analiză, iar alţi cinci medici nu au preluat monitoarele oferite de Ministerul Sănătăţii.

„La acest moment, programul de telemedicină privind conectarea dispozitivelor din teritoriu cu un server central de la Spitalul Judeţean, nu funcţionează din cauza deficitului personalului de specialitate, care să fie dedicat doar acestei activităţi, fără interferenţă cu activitatea specialiştilor de pe secţiile spitalului”, a afirmat directoarea DSP, relatează Agerpres.

În opinia sa, pentru ca sistemul de telemedicină să funcţioneze se impune continuitate în transmiterea datelor şi interpretarea lor în timp real, într-un sistem centralizat destinat exclusiv acestei activităţi.

La rândul său, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Radu Sicinschi, a declarat că sistemul de pe autovehiculele instituţiei nu funcţionează continuu.

„Monitoarele noastre transmit automat la secţia de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean datele preluate de la pacienţi, dar nu are cine să le interpreteze, din cauza deficitului de specialişti. Mai mult, nu în toate locurile din judeţ avem semnal”, a precizat managerul Radu Sicinschi.

Sistemul experimental de telemedicină pentru localităţile din Delta Dunării a fost prezentat la Tulcea pe data de 31 martie 2012. Aparatura donată de Hewlett Packard, care a ajuns la zece medici din judeţ, a constat într-o cameră video conectată la un laptop, un aparat de monitorizare ce transmite funcţiile vitale ale pacientului către laptop şi un aparat electrocardiograf care permite inclusiv interpretarea automată a datelor recepţionate de la pacient, precum şi transmiterea acestora medicilor specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Tulcea.

Potrivit DSP, pe lângă cei zece medici din Murighiol, Chilia Veche, Beştepe, Maliuc, Crişan, Nufăru, Mahmudia, CA Rosetti, Sfântu Gheorghe şi Sulina, în sistem au intrat şi 19 specialişti din spitalul judeţean.

În luna noiembrie a anului 2015, 40 de medici de familie din mediul rural au fost dotaţi cu monitoare pentru semnele vitale, EKG, spirometru şi analizoare pentru derularea sistemului de telemedicină. Cinci dintre ei au primit şi ecografe, iar spitalul tulcean a primit şapte console de operare pentru medicii specialişti.

În luna ianuarie a anului trecut, 27 de medici de familie şi 16 medici specialişti din Tulcea au participat la un webinar organizat de Ministerul Sănătăţii pe tema sistemului de telemedicină.

Acest sistem ar fi permis ca pacienţii din localităţile izolate din judeţ, inclusiv Delta Dunării, să primească recomandări de la medicii specialişti din Tulcea.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.