Ramada Mobil
300x250.jpeg

Personalul medical ce desfășoară activitate în contextul coronavirus, va putea beneficia de un spor de până în 30% la salariul de bază.

Regulile specifice de acordare a sporului au fost stabilite prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Finanțelor nr. 1.070/94/2.087/2020, publicat vineri în Monitorul Oficial și aplicabil de la aceeași data, anunță avocatnet.ro . În esență, ordinul menționat pune în executare prevederile Legii nr. 56/2020, unde a fost stabilit, inițial, acel spor. Perioada efectivă pentru care se va acorda sporul începe cu starea de urgență și se va termina în 14 august (inclusiv).

Cum se acordă sporul

În concret, sporul se va stabili prin adăugarea unei valori procentuale (care, după cum se va vedea mai jos, diferă în funcție de activitatea propriu-zisă) la salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție din luna pentru care se poate acorda sporul. În același timp, Ordinul nr. 1.070/94/2.087/2020 mai precizează că nu va conta dacă, în concret, va fi depășită limita prevăzută de legea referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea nr. 153/2017), în ceea ce privește sporurile. De fapt, sporul nu se va lua în considerare la identificarea limitei.

Mai trebuie precizat că se va ține cont de numărul de ore efectuate în activitatea riscantă – pentru care se adaugă sporul. Fiind vorba de mai multe activități acoperite (menționate mai jos) și de sporuri variabile, cineva care efectuează mai multe tipuri de activități va beneficia de sporul aferent proporțional cu timpul petrecut în cadrul fiecăreia.

Cine beneficiază de spor și cât este acesta

Există mai multe categorii de personal care va beneficia de sporul de până în 30%. E vorba, în primul rând, de:

  • personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare;
  • personalul de specialitate din farmacii comunitare;
  • personalul de specialitate din cabinete de medicină de familie;
  • personalul de specialitate din din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum și
  • personalul de specialitate din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19.

După aceea, mai beneficiază de spor și:

  • cadrele militare – paramedici și personal medical – din structurile aflate în coordonarea/coordonarea operațională a Departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19;
  • personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat în finanțarea autorităților administrației publice locale și
  • tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a, precum și din spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2.

În privința cuantumului propriu-zis al sporului , acesta diferă în funcție de criteriul expunerii personalului la risc. Vor beneficia de sporul cel mai ridicat, de 30%, cei care lucrează cu pacienți simptomatici cu forme medii sau severe. Dacă forma este diferită decât precedentele două, sporul va fi de 25%.

După aceea, va beneficia de un spor de 20% personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport, care asigură asistență medicală pacienților suspecți cu virusul SARS- CoV-2, ce implică un contact direct cu pacientul. De același spor beneficiază și:

  • personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanță;
  • cadrele militare menționate anterior;
  • personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD, menționat mai sus.

În cazul ultimelor patru categorii, e vorba de activitatea de asigurare a asistenței medicale/primului ajutor calificat și transport către și de la unitățile medicale unde sunt tratați pacienții cu coronavirus.

De un spor de 15% va beneficia personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar care desfășoară acțiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic și/sau de recoltare a probelor biologice în vederea identificării pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, precum și cel care, în vederea realizării diagnosticului pozitiv de COVID-19, prelucrează sau transportă în vederea prelucrării probele recoltate de la pacienți suspecți sau testați pozitiv de coronavirus.

De 10% beneficiază tot personalul din unitățile medicale dedicate în întregime tratării coronavirus, pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2. În final, mai există un spor de 5% pentru tot personalul din unitățile medicale dedicate parțial tratării coronavirus și unde există cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect de coronavirus.

Bineînțeles, în privința ultimelor două tipuri de sporuri, acestea se vor acorda rezidual, adică doar dacă personalul în cauză nu intră într-o categorie diferită, unde sporul este mai mare. În cazul acesta, se va acorda sporul mai mare, fără a se mai acorda cel menționat anterior.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.