teatru si filme romanesti sosesc pasarile calatoare 1985.jpg
teatru si filme romanesti sosesc pasarile calatoare 1985.jpg

Comedia romantică „Sosesc păsările călătoare”, regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de Fănuş Neagu, a avut premiera în 1985. Filmul beneficiază de o coloană sonoră semnată de compozitorul Temistocle Popa, iar interpretarea cântecelor aparţine actriţei Tora Vasilescu.

„În comuna Barza urmează să aibă loc două evenimente pe care sătenii le aşteaptă mereu. Sosirea păsărilor călătoare este cam la fel cu venirea şi plecarea doctorilor detaşaţi aici. Oamenii speră la un doctor care să rămână şi să nu părăsească satul precum predecesorii. Cei din sat, însă, vor avea o surpriză la apariţia noului doctor”, scrie site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

În localitatea Barza din Delta Dunării, inginerul piscicol Radu Cojar (interpretat de actorul Emil Hossu) o reîntâlneşte pe iubita lui din studenţie, doctoriţa Iulia Râmniceanu (interpretată de actriţa Rodica Mureşan). Sentimentele pe care le credeau apuse reînvie şi cei doi vor să se căsătorească. Numai că până la sosirea Iuliei în localitate, Radu avea deja o idilă cu asistenta medicală de la dispensarul din comună, Vera (interpretată de actriţa Tora Vasilescu).

„Vaporul soseşte în Deltă, de la Tulcea, şi din el coboară noul doctor, care este o femeie… Iulia. Ea este primită de asistenta medicală Vera şi de primarul local, Ştefan Brăileanu. Primarul promite să-i ofere doctoriţei o barcă şi o şaretă pentru plimbări. Toată lumea însă se aşteaptă ca nouă doctoriţă să plece înaintea… păsărilor călătoare! Vera are un iubit inginer piscicol, Radu, dar acesta îi spune Iuliei că ea va rămâne numai dacă se mărită cu el…. Este o glumă care speră sau poate fi chiar realitate…. Femeile bătrâne din sat nu o vor pe Iulia doctoriţă. Inginerul Radu Cojar prinde un hoţ de icre negre, transportate în… lampa de gaz”, scrie site-ul cinemarx.ro, în prezentarea filmului.

 



Sursa foto: cinemagia.ro



Comedia „Sosesc păsările călătoare” este genul de comedie care „năvăleşte năbădăioasă, sfâşie amorţeli şi blazări, dărâmă judecăţi şi prejudecăţi (…) şi se duce glonţ la ţintă, adică la ceea ce se cheamă ‘marele public’ „, scria Eva Sîrbu în cronica de film publicată în revista „Cinema” nr. 4, din aprilie 1985, potrivit site-ului aarc.ro.

„Filmul cu pricina este opera unui regizor care ‘de mic’ n-a visat şi n-a realizat decât comedie. Un anume tip de comedie. Comedia din ‘picuri’. Un pic absurdă, un pic duioasă, un pic trăsnită, un pic năucă. Când cu firul de păianjen, când cu odgonul, când cu briciul, când cu toporul, când cu miere, când cu sare şi piper, Geo Saizescu şi-a frământat şi copt subiectele în legea lui, care nu o dată s-a întâmplat să fie şi a publicului iubitor de comedie. Nimic din cele de mai sus nu lipseşte din filmul de faţă. (…) Cel ce-i stă acum alături ca scenarist este scriitorul Fănuş Neagu. (…) Nici Fănuş Neagu nu este uşor de închis sub o etichetă; şi la el dulceaţa dă în gust de sâmbure de prună, pe tristeţe o umflă râsul, iar râsului, nu se ştie de ce, i se năzare a plâns, proza cea mai proză o ia razna pe câmpiile poeziei, iar poezia, cade ‘brusc şi deodată’ în braţele vieţii celei de toate zilele”, notează cronica filmului, conform site-ului aarc.ro.

Acţiunea filmului începe cu îmbarcarea doctoriţei Iulia Râmniceanu pe vaporul care o duce de la Tulcea spre localitatea Barza. Partener de dialog pe drum este Joil Dumbravă, un pictor îmbrăcat extravagant (interpretat de actorul Octavian Cotescu) – pelerină portocalie, pălărie cu boruri uriaşe, largi. Replicile lui – „Prietenii spun că sunt cel mai bălţat cocostârc din Deltă”, „Plaurul este cel mai subtil şi mai ieftin mijloc de transport de când e lumea” – ori întrebarea pe care şi-o pune văzând elevii în barcă, mergând spre şcoală – „Ăştia când chiulesc, în ce Cişmigiu acostează?” – o amuză pe Iulia.

 

Sursa foto: cinemaraton.ro



Primarul Ştefan Brăileanu (interpretat de actorul Ştefan Mihăilescu Brăila) o întâmpină şi îşi exprimă îngrijorarea că Iulia nu va sta prea mult. „Toţi veniţi aici la noi, în Deltă, odată cu păsările şi plecaţi cu cel puţin 24 de ore înaintea lor”, îi spune primarul. „Şi dacă am venit ca să rămân?”, răspunde Iulia, surprinzându-i pe toţi. „V-aş crede numai dacă v-aţi mărita cu mine!”, se aude replica inginerului Radu Cojar, acesta şi Iulia cunoscându-se din vremea studenţiei.

Primul contact cu pacienţii din comuna Barza este la naşterea unui copil. În timp ce nevasta e în cabinet, cu Iulia şi cu asistenta Vera, tatăl bebeluşului, aşteptând să vadă „Ce-o fi? Băiat sau fată?”, le spune colegilor pescari, după ce o văzuse pe Iulia: „Să mă bată Dumnezeu dacă am vazut în toată Delta o lebădă mai frumoasă!”.

Comedia reuşeşte să surprindă…

=

DETALII LA SURSA

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.