Toate focarele de gripă aviară identificate în ultimele trei luni în județul Tulcea au fost închise, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.


„Toate focarele de gripă aviară din județ sunt declarate închise la ora actuală. Despăgubirile pentru păsările sacrificate vor fi acordate după aprobarea bugetului din acest an”, a precizat directorul Tuchilă.
Dosarele privind acordarea despăgubirilor pentru proprietarii păsărilor sacrificate ca măsură de prevenire a răspândirii gripei aviare au fost semnate, potrivit sursei, de toți factorii decidenți.
„Nu pot să vă spun valoarea totală a despăgubirilor care vor fi acordate, dar îmi amintesc că valoarea totală a pagubelor care trebuie să fie acordate în cazul primul focar de gripă aviară din județ este de circa 4.200 de lei”, a mai spus directorul DSVSA.
În satul Pardina, din comuna omonimă situată în Delta Dunării, la finele anului trecut, 31 de găini și curci dintr-o gospodărie privată au murit în două zile consecutive, medicii veterinari sacrificând ulterior 169 de păsări pentru a preveni răspândirea virusului H5N8. Acest focar a fost închis luna trecută.
Ulterior, alte suspiciuni de gripă aviară au fost identificate și confirmate în gospodării particulare din satele Crișan, Periprava și CA Rosetti, precum și în orașul Sulina, toate localități din Delta Dunării.
Gripa aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice și păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare și în special păsările acvatice. Boala se transmite prin contact direct de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare, contact cu cadavre de păsări, secreții și excreții și prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.