După aproape o lună de la adoptarea în Parlament, legea prin care cheurile de acostare de pe faleză se transferă din concesiunea APDM Galaţi în domeniul județului Tulcea încă nu a fost promulgată.


Actul normativ este aşteptat de ani buni atât de administraţia locală (Consiliul Judeţean Tulcea), cât şi de operatorii economici (transportatori de mărfuri şi de persoane) şi de tulcenii care speră că prin acest transfer vor căpăta un spațiu de promenadă refăcut civilizat.
După multe încercări eșuate, legea a fost, în sfârșit, adoptată în Camera Deputaților pe 20 iunie a.c.. Din plen însă a avut nevoie de o săptămână pentru a ajunge la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității. Este adevărat, holurile Parlamentului sunt destul de lungi și întortocheate, iar momentul adoptării a coincis nefericit și cu moțiunea de cenzură prin care a fost demis guvernul Grindeanu. Prin urmare, altele au fost prioritățile, de aici întârzierea transmiterii documentelor.
Secretarul general al Camerei nu a sesizat CCR, așa că două zile mai târziu, pe 29 iunie, legea a fost transmisă la președintele României pentru promulgare.
De atunci acolo zace, în așteptarea mult-visatului decret. Până în acest moment (vineri, 14 iulie, ora 14.00), Klaus Iohannis n-a semnat documentul, chiar dacă între timp a promulgat și a trimis la publicare în Monitor multe alte acte normative (legea salarizării, Ziua mâncării românești, legea deșeurilor etc), decorări, numiri și pensionări.
Termenul de 20 de zile prevăzute de Constituție pentru promulgare se împlinește peste câteva zile, săptămâna viitoare. Atât ar mai fi de așteptat, dacă nu cumva președintele va uza de una dintre celelalte decizii pe care le poate lua: înapoi în Parlament pentru reexaminare sau trimitere la Curtea Constituțională pentru control înainte de a semna decretul.
Dată fiind viteza cu care se mișcă lucrurile, precum și etapele ulterioare intrării în vigoare a legii (predare/primire, inventariere etc), istoria preluării falezei se va finaliza, cu ceva noroc, în toamnă. Mult a fost, puțin a rămas – numai că fiecare zi care trece înseamnă încă niște bani în contul APDM Galați, și nu în cel al comunității locale.

*
Interesant este însă că pe 30 iunie a.c., președintele a întors în Parlament pentru reexaminare o altă lege – cea privind administrarea porturilor și a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparținând domeniului public, precum și desfășurarea activităților de transport naval în porturi și pe căile navigabile interioare. Acest act normativ urmărea, în principal, eficientizarea utilizării terenurilor portuare și creșterea standardelor de performanță și profesionalism a conducerii administrațiilor portuare, care trebuie să acorde atenție sporită obligațiilor lor esențiale de a repara și întreține infrastructura portuară. Hotărârea de retrimitere vine ca urmare a Deciziei Curții Constituționale: legea este neconstituțională în ansamblul ei.
Asupra acestui subiect vom reveni, fiindcă se leagă direct și de situația falezei (infrastructurii portuare) de la Tulcea. Cert este că, deocamdată, criticile aduse APDM cu privire la modul în care a gestionat bunurile concesionate (lipsa investițiilor, întreținere, tarife de exploatare) rămân în continuare fără reglementare legală. Legea retrimisă la Parlament înființa și un Consiliu de supraveghere în domeniul naval, dar vom vedea în ce măsură legislativul va putea rescrie textul astfel încât să răspundă atât normelor constituționale, cât și intereselor economice și administrative legate de porturi.
Loredana PRISADA

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.