tulcea persoane din iasi prinse la cules ghiocei protejati in.jpeg
tulcea persoane din iasi prinse la cules ghiocei protejati in.jpeg

Patru persoane din judeţul Iaşi vor primi sancţiuni de câte 10.000 de lei după ce au fost prinse în timp ce rupeau ghiocei protejaţi de lege din zona Parcului Naţional Munţii Măcinului (PNMM).

Directorul Administraţiei PNMM, Viorel Roşca, a declarat joi, pentru AGERPRES, că indivizii au fost surprinşi de o patrulă mixtă formată dintr-un reprezentant al instituţiei şi un inginer silvic în timp ce încărcau într-o furgonetă cutii cu buchete cu ghiocei.

„Pentru cei care vin cu spatule, cutii şi furgonetă specială, vom fi fără milă. Amenda este în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005 de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la 30.000 de lei la 60.000 de lei pentru persoanele juridice”, a menţionat Viorel Roşca.

Rangerul parcului, Cecilia Tecaru, cea care i-a surprins pe cei patru indivizi, a declarat că foarte mulţi ghiocei erau rupţi cu tot cu bulbi.

„Ceea ce ne-a surprins pe mine şi pe inginerul silvic este că mai bine din jumătate din ce aveau acolo (în maşină – n.r.) aveau bulbi mari, sănătoşi. Ne-au spus că aşa s-a întâmplat, că e pământul umed, dar ştim ce fel de sol este acolo şi că planta nu iese cu rădăcină decât în foarte puţine cazuri”, a declarat reprezentanta Administraţiei PNMM.

Conducerea PNMM crede că cei patru indivizi prinşi în timp ce rupeau ghiocei au fost ghidaţi de un localnic.

„Criminalul biodiversităţii este şi persoana ghid fiindcă înseamnă că a mai făcut-o cu altcineva şi nu a fost prins, ceea ce l-a încurajat”, a mai spus Viorel Roşca.

În maşină s-ar fi aflat cel puţin 200 de buchete cu câte 50 de fire din specia de Galantus Picatus, ghiocel cu frunze îndoite, plantă aflată pe Lista roşie a speciilor periclitate din Europa.

Aşa cum sugerează şi numele speciei, ghiocelul cu frunze îndoite se deosebeşte de celelalte specii din aceeaşi familie prin faptul că frunzele sunt uşor răsucite, ca un uluc, tocmai pentru ca planta să reziste aridităţii şi să aibă un schimb cât mai mic de apă cu mediul exterior. AGERPRES/(A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

=

DETALII LA SURSA

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.