Aproape 9500 de pensionari tulceni trăiesc cu câte 520 de lei pe lună, pensia minimă în ianuarie 2018. Mai precis, pentru 9344 persoane pensia calculată a fost sub această valoare, iar statul le completează acest venit până la 520 de lei sub forma indemnizaţiei sociale.
Cei mai mulţi pensionari aflaţi în această situaţie (7985 persoane în județul Tulcea) nu provin din sistemul de pensii pentru agricultori, ci din cel de stat. Aceştia au avut venituri (deci şi contribuţii) mici sau nu au muncit suficienţi ani, motiv pentru care pensia a fost sub cea minimă, de 520 de lei. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, valoarea acesteia va creşte de la 1 iulie 2018 la 640 de lei.
În viitoarea lege a pensiilor, pensia minimă/indemnizaţia socială vor fi reglementate separat. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat de curând că „aceștia i-au prins din urmă pe cei care au cotizat 15-20 de ani. Ei vor avea un statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie.(…) Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”, a spus Vasilescu.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.