Turiştii care vizitează Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM) vor putea închiria, începând din 2021, biciclete achiziţionate de Administraţia PNMM printr-un proiect european care a început în acest an, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Viorel Roşca.

Cele 15 biciclete vor fi închiriate turiştilor de la punctul Cetăţuia din apropierea satului tulcean Luncaviţa, iar în cadrul proiectului care are un buget total de aproximativ 4 milioane de lei, Administraţia PNMM doreşte să reamenajeze cantonul silvic deţinut în acelaşi loc.

„Am adăugat un etaj cantonului şi vom avea acolo nişte camere pentru masteranzii şi doctoranzii care vin cu cortul în Munţii Măcinului şi riscă să rămână fără el atunci când sunt ploi puternice. La Cetăţuia vom mai avea o bibliotecă, o sală de prelevare probe, iar prin aceste câteva îmbunătăţiri vrem să-l facem funcţional şi de bun-gust”, a menţionat Viorel Roşca.

El a amintit că PNMM are 270 de kilometri de trasee turistice dedicate exclusiv bicicliştilor, acestea fiind împărţite în zece segmente, cu un grad de dificultate mediu.

„Cicloturismul este cea mai sănătoasă formă de turism, atât pentru oaspeţi, cât şi pentru ariile naturale protejate”, a precizat Roşca.

Cele zece trasee cicloturistice pornesc din drumurile naţionale Tulcea-Galaţi şi Tulcea-Brăila şi străbat comunităţile locale din PNMM.

Potrivit lui Viorel Roşca, proiectul prin care cantonul Administraţiei PNMM din Cetăţuia va fi modernizat se va încheia la începutul anului 2023, însă bicicletele vor fi achiziţionate în perioada următoare, astfel încât ele să poată fi închiriate anul viitor.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi dintre aceştia.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.