foto BexMax

Numărul copiilor cu autism din Tulcea a crescut cu aproape 50 la sută în ultimii ani

Numărul copiilor înregistraţi cu probleme din spectrul autist a crescut în judeţul Tulcea cu 46,91% în perioada 2020-2023, conform datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), iar singurul centru itinerant pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi din România, aflat în momentul de faţă ancorat în portul Mahmudia, oferă în continuare sprijin minorilor din familiile dezavantajate din judeţ.

Centrul itinerant, realizat de fundaţia Sera România printr-un proiect european, a fost inaugurat în septembrie 2021. S-a scufundat o lună mai târziu, dar a fost readus la suprafaţă şi redat în folosinţă în anul următor iar din iunie 2023, funcţionează în baza unui parteneriat public-privat încheiat între fundaţie şi DGASPC, oferind servicii în Măcin, Isaccea, Tulcea şi Mahmudia.

„De trei săptămâni, centrul este în Mahmudia. În zonă, sunt identificaţi 15 beneficiari, dintre care 10 cu tulburări din spectrul autist. Din luna iunie, de când a început să funcţioneze parteneriatul public-privat dintre DGASPC şi fundaţia Sera s-au oferit servicii pentru 67 de beneficiari, iar mai mult de jumătate sunt copii cu tulburări din spectrul autist”, a declarat pentru AGERPRES kinetoterapeutul Laura Albu, din cadrul centrului itinerant.

Centrul urmează să ajungă şi la Sulina, singurul oraş din Delta Dunării, pentru ca persoanele cu venituri modeste să aibă acces mai uşor la serviciile de recuperare pentru minori.

„Avem o cerere în lucru pentru un beneficiar de şase luni. Copilul are nevoie în special de servicii de recuperare prin kinetoterapie care se fac de la vârste mult mai mici. Cu cât intervenţia este mai precoce, cu atât rezultatele se văd mai rapid şi sunt şi mai clare”, a mai spus Laura Albu.

Potrivit datelor DGASPC, în anul 2020, în judeţul Tulcea au fost înregistrate 162 de persoane cu probleme din spectrul autist, 150 dintre ele rămânând în familie, trei fiind preluate de asistenţi maternali profesionişti şi nouă persoane, în centrele rezidenţiale ale instituţiei din subordinea Consiliului Judeţean.

Spre comparaţie, în anul 2023, numărul persoanelor înregistrate cu probleme din spectrul autist a fost de 238, dintre care 226 sunt în familie, patru au fost preluate de asistenţi maternali şi opt sunt în centrele DGASPC.

„E clar că au nevoie de sprijin, de informare foarte multă şi de mediatizare a drepturilor şi beneficiilor pe care le au din acest statut (de persoană cu dizabilităţi – n.red.). În Legea 448/2006, găsim de la facilităţi fiscale şi parcare, până la subvenţionarea dobânzii în cadrul unor credite pentru adaptarea locuinţei sau achiziţionarea unui autoturism. Trebuie informare mai mult decât formală, pentru că aici discutăm despre persoane cu dizabilităţi care ajung mai greu la informaţie”, a menţionat şeful Serviciului proiecte, monitorizare şi coordonare SPAS-uri din cadrul DGASPC, Laurenţiu Ivanov.

Anual, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora. 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.