Un fenomen neobișnuit a fost observat recent în apele Dunării. Mai mulți delfini au fost filmați făcând salturi, un lucru ciudat pentru mamiferele care trăiesc în Marea Neagră. Specialiștii pun migrația pe căutarea de hrană sau din cauza războiului din Ucraina.

„Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”, a declarat Adrian Filimon, cercetător științific INCDM, relatează Adevărul.

Eduard Acsente, ghid de turism la Sfântul Gheorghe, spune că mamiferele pescuiesc doar în Marea Neagră, însă e posibil să fi plecat după hrană.

„De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”, a precizat ghidul.

De asemenea, războiul din Ucraina ar putea fi un alt motiv pentru care delfinii migrează din apele mării. „Fie împinşi de război… Sau poate că este un grup de masculi, la această specie, masculii sunt foarte temerari în a exploata noi zone de hrănire”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

50.000 de mamifere marine au murit de la începutul războiului

Circa 50.000 de delfini din Marea Neagră au murit de la începutul războiului în Ucraina, declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, estimează organizația pentru protecția animalelor UAnimals.

Delfinii au murit în principal din cauza zgomotelor puternice produse de navele de război ale Rusiei, spune biologul Ivan Rusev, șef la Departamentul Științific al Parcului Național Limanele Tuzlei, citat de ziarul „Ukrainska Pravda”.

Din cauza zgomotelor, aceste mamifere marine își pierd orientarea în spațiu, orbesc și se lovesc de mine, precizează sursa citată.

Este absolut groaznic pentru ecosistemul nostru”, spune Ivan Rusev.

Potrivit „Ukrainska Pravda”, războiul purtat de Putin împotriva Ucrainei a provocat deja daune ecologice în valoare de 37 de miliarde de euro.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.