Vineri, 17 mai 2019, între orele 17.00-19.00, în Piaţa Civică din municipiul Tulcea se desfăşoară Tulcea ONG Fest ediţia a V-a. Evenimentul a fost înscris în calendarul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, ediţia a XVIII-a, alături de alte 149 de activităţi organizate în ţară.

Partenerii evenimentului sunt : Asociația Centrul European pentru Diversitate, Asociația EURO Tulcea , Organizația Națională Cercetașii României- Centrul Local LOTUS, Organizația CELISEA, Fundația Județeană pentru Tineret Tulcea,Societatea Română de Cruce Roşie- filiala Tulcea, Asociaţia Drumuri Dobrogene.

 Pentru a da un caracter unitar demersului naţional, Pro Vobis a furnizat organizaţiilor înscrise la SNV elementele de identitate vizuală ale fiecărei ediţii şi , contra unei sume modice, tricouri personalizate cu deviza anuală. Culoarea anului 2019 este albastru verzui iar  mesajul este : „Fac bine, tu?”.

Ediţia a XVIII a SNV promovează   cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă adopotate de ONU. Astfel, tema acestei ediții este ,,Voluntariat pentru Dezvoltare Durabilă”, prin se atrage atenția asupra Agendei 2030.

Agenda 2030 este un plan conceput cu scopul de a ajuta toți locuitorii planetei să trăiască decent și în armonie cu natura și cu ceilalți, până în 2030. Pentru a fi un plan cât mai concret, ea conține 17 Obiective pe care trebuie să le îndeplinim până atunci.

 

Programul Tulcea ONG FEST va include : dans stradal, teatru forum, demonstraţii de prim ajutor, atelier dezvoltare durabilă, demonstraţii de prim-ajutor, distribuire materiale de informare, jocuri.

Pro Vobis a lansat un concurs de idei, în urmă căruia piesa de teatru forum «Dezvoltarea Durabilă se învaţă în familie» a Asociaţiei Centrul European pentru Diversitate (Centrul EUdivers) a fost selectată alături de alte 24 iniţiative câştigătoare. Centrul EU divers va prezenta piesa în cadrul Tulcea ONG Fest iar demersul artistic va fi completat de distribuirea unor materiale promoţionale puse la dsipoziţie de Pro Vobis.  Piesa de teatru forum se circumscrie Obiectivului de Dezvoltare durabilă 12- consum şi producţie responsabile.

          Asociaţia EURO Tulcea va desfăşura un atelier în cadrul căruia se vor prezenta utilizări practice în gospodărie ale unor substanţe prietenoase cu mediul.

          Jocurile şi demonstraţiile de prim-ajutor, precum şi materialele informative ce vor fi distribuite de Crucea Roşie tulceană au în vedere promovarea unui stil de viaţă sănătos , precum şi protejarea vieţii, elemente vizate de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3- sănătate şi bunăstare.

 

******

 

Săptămâna Naţională a Voluntariatului este un eveniment  sprijinit şi monitorizat de către organizaţia Pro Vobis din Cluj Napoca iar prima ediţie SNV a fost sărbătorita între 10-16 mai 2002.

Prima ediţie tulceană a SNV a avut loc în anul 2009 iar din anul 2014 evenimentul central al săptămânii este Tulcea ONG Fest.

******

 

Dezvoltarea durabilă și dezvoltarea sustenabilă înseamnă același lucru: ne dezvoltăm folosind resursele pe care le avem la dispoziție, în așa fel încât să nu punem în pericol posibilitatea generațiilor următoare de a avea aceste resurse.

 

Pe parcursul istoriei totul se schimbă. Oamenii locuiesc tot mai mult în orașe, avem acces la alte tipuri de tehnologie, modul în care comunicăm este diferit, dar în același timp depindem de resursele naturale. Trebuie să ne gândim strategic la toate lucrurile ca să fim siguri că vom trăi mai bine, mai sănătos și ne vom putea bucura de toate invențiile și îmbunătățirile din viitor. În același timp, trebuie să ne gândim la toți locuitorii planetei, pentru că depindem foarte mult unii de alții.

 

Deși Agenda a fost adoptată de state, prin guvernele lor, la îndeplinirea ei putem contribui fiecare prin acțiuni mai mici sau mai mari.

 

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă sunt :

 

  1. Fără sărăcie – Eradicarea sărăciei în toate formele sale şi în orice context.
  2. Foamete „zero” – Eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile.
  3. Sănătate şi bunăstare – Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă.
  4. Educaţie de calitate – Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi.
  5. Egalitate de gen – Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor.
  6. Apă curată şi sanitaţie – Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi.
  7. Energie curată şi la preţuri accesibile – Asigurarea accesului tuturor la energie la preţuri accesibile, într-un mod sigur, durabil şi modern.
  8. Muncă decentă şi creştere economică – Promovarea unei creşteri economice susţinute, deschise tuturor şi durabile, a ocupării depline şi productive a forţei de muncă şi a unei munci decente pentru toţi.
  9. Industrie, inovaţie şi infrastructură – Construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile şi încurajarea inovaţiei.
  10. Inegalităţi reduse – Reducerea inegalităţilor în interiorul ţărilor şi de la o ţară la alta.
  11. Oraşe şi comunităţi durabile – Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile.
  12. Consum şi producţie responsabile – Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile.
  13. Acţiune climatică – Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor.
  14. Viaţa acvatică – Conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă.
  15. Viaţa terestră – Protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea şi repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate.
  16. Pace, justiţie şi instituţii eficiente – Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile.
  17. Parteneriate pentru realizarea obiectivelor – Consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă.

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.