În fiecare an, data de 22 martie – Ziua Mondială a Apei – vizează concentrarea atenției asupra importanței apei, iar tema din acest an, „Natura pentru apă”, explorează soluțiile bazate pe natură pentru provocările apei cu care ne confruntăm în secolul XXI.
Daunele aduse mediului, împreună cu schimbările climatice, conduc la crize legate de apă pe care le vedem în întreaga lume. Inundațiile, seceta și poluarea apei sunt toate agravate de vegetația degradată, de sol, de râuri și de lacuri. Când neglijăm ecosistemele noastre, îngreunăm furnizarea de apă curată tuturor, atât de necesară pentru a supraviețui și a prospera.
Soluțiile bazate pe natură au potențialul de a rezolva multe dintre provocările legate de apă. Trebuie să facem mult mai mult cu infrastructura „ecologică” și să o armonizăm cu infrastructura „gri” ori de câte ori este posibil.

Campania din acest an ,,Răspunsul este în natură” este dedicată creșterii nivelului de conștientizare privind soluțiile bazate pe natură. Mesajul central transmis ca soluții bazate pe natură este acela că plantarea copacilor pentru a reface pădurile, reconectarea râurilor în zonele inundabile și restaurarea zonelor umede reprezintă un mod durabil și rentabil pentru a ajuta la reechilibrarea ciclului apei, la atenuarea efectelor schimbărilor climatice și pentru a îmbunătăți sănătatea și mijloacele de trai ale omului.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu Asociația Euro Tulcea și unităţile de învăţământ din municipiul Tulcea au pregătit un program de acţiune dedicat Zilei Mondiale a Apei ce se va derula în data de 23 martie, ora 17.00 la Școala gimnazială ,,Alexandru Ciucurencu”.
Acțiuni similare de celebrare a evenimentului de mediu se vor desfășura și în perimetrul RBDD în coordonarea responsabililor Centrelor de vizitare, informare și educație ecologică ale ARBDD din localitățile Sulina, Chilia Veche și Crișan.
Mai multe informații pe: www.worldwaterday.org, transmite ARBDD.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.