Celebrată în fiecare an pe 2 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede contribuie la sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă. Ea marchează, de asemenea, și data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției asupra zonelor umede. Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost sărbătorită pentru prima dată în 1997.
Tema anului 2018 – ”Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane”
Zonele umede urbane asigură și mențin vitalitatea orașelor prin mai multe mijloace importante: reduc inundațiile, asigură rezerve de apă potabilă, filtrează reziduurile, oferă spații urbane verzi și reprezintă surse pentru mijloace de trai. Aceste beneficii aduse de zonele umede devin mai importante cu atât mai mult cu cât numărul populației urbane a trecut deja de pragul de 4 miliarde și continuă să crească.
Până în anul 2050, circa 66% din omenire va locui în orașe, oamenii continuând să se mute în zonele urbane, în căutarea unor locuri de muncă mai bune. Din păcate, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de valoarea și importanța zonelor umede urbane.
În orașele cu dezvoltare rapidă, zonele umede sunt adeseori privite ca terenuri neutilizabile; locuri pentru aruncarea gunoiului, acoperite și transformate pentru alte folosințe. Oamenii de știință estimează că cel puțin 64% din zonele umede mondiale au dispărut încă din 1900, în timp ce, în paralel, orașele s-au dezvoltat exploziv.
Ca un bun exemplu de acțiuni care sprijină conservarea și promovarea zonelor umede urbane menționăm că Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost partener cu Primăria Municipiului Tulcea în implementarea Proiectului „Reconstrucția ecologică în polderul Zaghen din Rezervația Biosferei Transfrontaliere Delta Dunării România/ Ucraina”, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu.
Proiectul derulat în apropierea orașului Tulcea a avut ca obiectiv refacerea unor funcții ale ecosistemelor acvatice și de zonă umedă, pierdute ca urmare a activităților antropice efectuate în anii 70 și care au avut ca scop extinderea suprafeței agricole a României. Obiectivul general al proiectului “Conservarea diversității biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună sălbatică din zona lacului Zaghen” a fost îndeplinit restabilindu-se astfel: funcția de retenție a apei, funcția de suport a biodiversității, funcția de retenție a nutrienţilor, funcția estetică – se arată într-un material elaborat de ARBDD.
Un alt exemplu de zonă umedă urbană din țara noastră este Delta Văcăreşti, cu o suprafață de 186 de hectare care, în anul 2014, a fost declarată oficial parc natural. Astfel, se asigură conservarea acestui ansamblu peisagistic cu o mare diversitate biologică și în același timp se oferă atât locuitorilor capitalei, cât și vizitatorilor, posibilități de recreere, de ecoturism, de activități educaționale, de activități științifice.
Ziua Zonelor Umede din anul 2018 are ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare asupra felului în care zonele umede contribuie la viitorul orașelor durabile. Respectând deviza acestui an ”Zonele umede mențin orașele viabile”, factorii de decizie și planificatorii urbani vor trebui să facă față cererii tot mai mari de terenuri în orașe, protejând în același timp mediul natural.
Urmând tema și recomandările propuse de Convenția Ramsar, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) în parteneriat cu Asociația Euro Tulcea vor celebra Ziua Zonelor Umede prin organizarea mai multor acțiuni. Astfel, în data de 2 februarie se vor desfășura activități de celebrare a evenimentului de mediu atât la Tulcea, cât și pe teritoriul RBDD cu participarea elevilor și cadrelor didactice ale școlilor din localitățile Sulina, Crișan și Chilia Veche, în coordonarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare și Educație Ecologică ale ARBDD, din localitățile respective.
(Foto: arhivă ARBDD)