În Duminica Rusaliilor, la 4 iunie, se prăznuiesc cei patru martiri descoperiți la Niculițel, cei mai vechi mucenici cunoscuți pe teritoriul României.

Aceștia fac parte din grupul de 36 de mucenici care au pătimit pentru Hristos pe pamântul ţarii noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, între sfârșitul veacului al III-lea și începutul veacului al IV-lea. Sfintii Mucenici au pătimit pentru Hristos sub împărăția lui Dioclețian și Maximian. Se crede că erau ostași în armata romană, dar pentru credința lor au fost osândiți la moarte prin tăiere cu sabia.
Ei au fost cinstiţi ca sfinţi din primele veacuri creştine. Numele lor sunt trecute în martirologiile siriac şi ieronimian, care aşază pomenirea lor, împreună cu a celorlalţi mucenici ai lui Hristos martirizaţi la Noviodunum, în ziua de 4 iunie, zi în care Biserica Ortodoxă îi cinsteşte până astăzi.
Cripta a fost construită pentru ei spre sfârșitul secolului al IV-lea, în timpul domniei împăraților Valens și Valentinianus, și modificată în timpul lui Theodosius al II-lea (începutul secolului V). A fost descoperită în 1971, când o ploaie torențială a antrenat pământul și a dezvelit o cupolă de piatră. Înăuntrul criptei s-a găsit un sicriu din lemn în care se aflau osemintele întregi a patru bărbaţi, aşezate după obiceiul creştinesc, cu capul spre apus şi picioarele către răsărit.
Moaștele au fost duse la Mânăstirea Celic, fiind loc de rugăciune și închinăciune pentru credincioși.
Monumentul paleocreștin de la Niculițel se află în grija științifică și administrativă a ICEM. De curând, basilica a fost reabilitată cu o investiție de 11 milioane lei, bani europeni.
(Sursă foto: ICEM, Episcopia Tulcii 2016)

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.