A fost publicată legea prin care ziua de 14 mai va fi dedicată omagierii celor care au pierit în închisorile regimului de dictatură comunistă. Aproape 800.000 de români au murit în pușcării și lagăre de muncă forțată.

Autorităţile administraţiei publice centrale și locale, precum şi instituţiile publice de cultură din ţară pot marca această zi prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri. TVR și radioul public vor difuza cu prioritate emisiuni și materiale informative despre prigoana comunistă.
Inițiativa legislativă a aparținut unui grup de deputați (majoritatea liberali) din legislatura precedentă. La Senat proiectul a fost adoptat tacit, ca urmare a depășirii termenului prevăzut, dar la camera decizională legea fost votată cu o largă majoritate de deputații prezenți la dezbatere (259). S-a înregistrat un singur vor împotrivă (deputatul ALDE Remus Adrian Borza) și o abținere (Gabriel Horia Nasra, PSD).
Data a fost aleasă simbolic, în memoria celor 10.000 de tineri care au fost arestați în noaptea de 14-15 mai 1948, anchetați și condamnați la temniță grea de puterea comunistă pentru vina de a-și fi dorit un regim democratic. Mulți dintre ei au plătit cu viața pentru credința, convingerile și idealurile lor.
Conform datelor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, în timpul regimului comunist în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținutilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români. Dintre aceștia, aproape 800.000 au murit în condiții inumane.
(Foto: Închisoarea Sighet. Sursa: Memorialul victimelor comunismului).

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.