Aproape 50 de dosare penale au fost deschise la nivel național, în urma controalelor la centrele rezidențiale de cazare a persoanelor minore, vârstnice sau cu dizabilități. 12 dintre dosare vizează infracțiuni contra persoanei.

Din dispoziția prim-ministrului Marcel Ciolacu, echipe mixte formate din angajați ai instituțiilor cu atribuții de control au verificat 2724 de centre din totalul de 2803 centre licențiate. Până la data de 18 iulie 2023 au fost finalizate verificări în 40 de județe, scrie Mediafax.

În urma colectării datelor, ca urmare a controalelor realizate în perioada 10-18 iulie 2023, sunt înregistrate, conform Guvernului, următoarele rezultate:

  • Au fost verificate 2724 de centre din totalul de 2803 centre licențiate. (97,18%)
  • Au fost dispuse 135 de măsuri complementare (110 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizației sanitare de funcționare și 18 de închidere)
  • La fața locului au fost evaluate 59.071 persoane rezidente, din care 627 au necesitat relocare
  • Au fost constatate și aplicate 10.507 sancțiuni contravenționale în valoare de 34,389 milioane de lei
  • Au fost descoperite 51 de centre clandestine (neautorizate) care a necesitat relocarea a a 543 de persoane (125 în spitale, 234 în alte centre, 184 au fost preluate de aparținători). La aceste centre au fost aplicate 308 sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 3 milioane de lei și au fost deschise 17 dosare penale din care 6 vizează infracțiuni contra persoanei și 11 infracțiuni de natură economică

Până la această data au fost deschise 47 de dosare penale, dintre care:

  • 12 vizează infracțiuni contra persoanei (lipsire de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violențe, trafic de persoane, împiedicarea intervenției ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent și grav pentru viață, vătămare corporală din culpă)
  • 35 infracțiuni de natură economică.

Premierul Marcel Ciolacu cere noi demiteri după controalele în centrele pentru vârstnici din țară, spunând că au ieșit la iveală „situații de netolerat”.

„Solicit noului Ministru al Muncii ca toți șefii agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din aceste județe, plus șeful agenției municipale București să fie urgent suspendați in funcție până la finalizarea anchetelor disciplinare”, a afirmat Ciolacu.

„Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru. Câteodată erau condiții de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce privește condițiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Doamna ministru, vă cer să luați aceeași măsură în cazul șefului acestei instituții. Părerea mea e că trebuie să fim mult mai curajoși și să începem să desființăm instituții cu totul, care și-au dovedit incapacitatea de a face față cerințelor”, a adăugat acesta.

De asemenea, Ciolacu a cerut președinților de consiliu județeni din județele menționate să înceapă să schimbe „toți acești directori din funcții”: „este evident că nu și-au făcut treaba și datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânșii vor răspunde în fața românilor care i-au ales. De asemenea, domnul secretar de stat Bogdan Despescu a anunțat că a dispus deja controalele la inspectoratele județene de poliție din Arad, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și la nivelul Poliției Capitalei. Sunt ferm convins că demiterile și demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei, de aceea urmează cealaltă parte esențială: modificarea legislației privind acreditarea, monitorizarea și controlul acestor centre”.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.