Lucrările conferinței care durează trei zile s-au deschis la Satul Pescăresc, unde Rotary International District 2241 România-Republica Moldova a oferit cea mai înaltă distincție Rotary „Paul Harris Fellow” ambasadorilor României în Tunisia și Republica Moldova. Gazda evenimentului este Clubul Rotary Tulcea, condus de dr. Cristian Jipa.

Prestigioasa recunoaștere a fost acordată Excelenței Sale Dan Stoenescu, ambasadorului României în Tunisia, și Excelenței Sale Daniel Ioniță, ambasadorului României în Republica Moldova, pentru sprijinul acordat românilor din afara granițelor și proiectelor internaționale ale Fundației Rotary.
Propunerea a venit din partea Guvernatorului Districtului 2241, dl. Mircea Solovăstru.
Excelența Sa Dan Stoenescu, ambasadorul României în Republica Tunisiană este diplomat din anul 2007. În perioada 2015-2016 a deținut funcția de ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni în Ministerul Afacerilor Externe. Este membru fondator al asociației Liga Tinerilor Români de Pretutindeni și al Centrului pentru Educație Democratică, dezvoltând proiecte în sprijinul românilor din vecinătatea apropiată. În perioada 2004-2005 a fost ambasador Rotary al Districtului 5810 (Texas, SUA) în Marea Britanie.
Excelența Sa Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, este diplomat de carieră. Și-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la atașat la ministru plenipotențiar. Din ianuarie 2015 până în iulie 2016, a ocupat funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice la Ministerul Afacerilor Externe. Din octombrie 2011 și până la data preluării funcției de secretar de stat a fost Ambasador al României în Regatul Norvegiei.
Distincția „Paul Harris Fellow” poartă numele celui care în 1905 a înființat primul Club Rotary la Chicago, iar mai târziu a devenit primul Președinte al Rotary International. Deviza fundamentală a membrilor Rotary, lideri ai profesiunilor, ocupațiilor și comunităților, este: „A servi mai presus de sine”.

Rotary este o organizație a oamenilor de afaceri și a reprezentanților diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate și stabilește relații de bună înțelegere.
La începutul secolului XX, pe plan internațional s-au înființat primele cluburi cu scopul declarat de a servi comunitatea, cu alte cuvinte, de a fi la dispoziția semenilor. În primăvara anului 1929, la București ia ființă primul Club Rotary din România, care va avea o bogată activitate în perioada interbelică. După căderea comunismului, Clubul Rotary este reînființat în România în 1992, și în Republica Moldova în 1996. În acest moment, în cadrul Rotary District 2241 România și Republica Moldova funcționează 130 de cluburi cu peste 3000 de membri activi.
(Foto: Andaluzia Luca)

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.