Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea de 7.300 metri cubi/secundă (mc/s), peste media multianuală a lunii martie, conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 7 – 14 martie 2020.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele patru zile până la valoarea de 7.300 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de scădere la sfârşitul intervalului, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), exceptând prima zi a intervalului. În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere în prima parte a intervalului la Gruia şi pe sectorul Zimnicea – Tulcea şi în scădere pe sectorul Calafat – Tr. Măgurele şi în general în scădere în parte a doua a intervalului”, anunţă hidrologii.

Pentru luna martie, debitul maxim al Dunării a fost estimat în prognoza trimestrială la 7.500 mc/s, iar cel minim la 4.000 mc/s, faţă de media lunii, de 6.700 mc/s.

Prognoza pe râurile interioare pentru perioada 8 – 14 martie 2020 arată că în prima jumătate a intervalului de prognoză debitele medii zilnice vor fi în general în creştere, datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. În partea a doua a intervalului, debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursurile inferioare ale râurilor mari şi în scădere pe celelalte.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) existente pe unele râuri din bazinul superior al Bistriţei vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.

Potrivit INHGA, în luna martie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80 – 100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Arieş, Bistriţa, pe cursurile superioare ale Mureşului, Târnavelor, Oltului, Trotuşului şi pe cursul Prutului, respectiv mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, pe cursul inferior al Olteţului şi pe afluenţii Prutului.

„În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri şi izolat pod de gheaţă) vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare în prima parte a lunii”, arată prognoza trimestrială emisă de hidrologi.

 

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.