La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Concurs de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”. Organizatorii deja tradiționalei competiții au fost Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea. Festivalul este selecționat în Proiectul „10 Festivaluri Naționale de Folclor”, derulat de Departamentul Studiourilor Teritoriale al Societății Române de Radiodifuziune.
Concursul a grupat artişti amatori, solişti vocali și instrumentiști, cu vârste cuprinse între 9 – 40 ani, pe două categorii de vârstă:
– categoria I-a – cu vârste cuprinse între 9 – 16 ani, secțiune la care, la această ediție, au participat 26 de concurenți din aproape toate zonele etnofolclorice ale țării, precum și doi concurenți din Ucraina și unul din Republica Moldova. Cei mai tineri concurenți ai acestei secțiuni au avut vârsta de 9 ani;
– categoria a doua – cu vârste cuprinse între 16 – 40 ani, secțiune la care au participat 16 concurenți din aproape toate zonele etnofolclorice ale țării; cel mai „matur” concurent a avut vârsta de 28 de ani.
Juriul festivalului a fost alcătuit atât din personalităţi proeminente din lumea folclorului şi a muzicii populare româneşti, cât și din reprezentanți ai ansamblului: Președinte – profesor doctor etnomuzicolog Elise Stan, realizator emisiuni TV; Membri: profesor doctor Maria Tănase Marin, interpret, dirijor, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor; profesor doctor muzicolog Daniela Roxana Gibescu – Casa de Discuri „Electrecord”; conferențiar universitar doctor Gabriela Rusu Păsărin – redactor și realizator de emisiuni folclorice la radio România Oltenia Craiova; Dorin Constantin Grama – director executiv Televiziunea Favorit; profesor Diana Hagiu – redactor muzical radio „România Internațional” și Radio „Antena Satelor”; profesor Ștefan Coman – maestru coregraf, director al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”; profesor Aurelian Croitoru – dirijor al orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”; Constantin Daniel Arhire – secretar literar al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
Marele premiu și Trofeul Festivalului a fost acordat concurentului Ionuț Cocoș din localitatea Vlădeni, județul Ialomița.

Declarații:
ELISE STAN, realizator emisiuni TV, președintele juriului: „Cea de-a VIII-a ediție a festivalului „Natalia Șerbănescu” a fost o revelație! De la an la an acest festival a crescut, a crescut din punct de vedere al valorii, aceasta datorându-se faptului că au început să vină concurenți foarte buni! S-a înțeles, de-a lungul timpului, de către concurenți, că pentru a veni aici trebuie să fii foarte bine pregătit, spre a a face față unui juriu de profesioniști! Căci, după cum se știe, juriul la „Natalia Șerbănescu” este întotdeauna alcătuit din personalități de marcă în domeniu, care au în vedere foarte multe criterii de selecție riguroase pentru a alcătui o scară valorică. În primul rând noi urmărim intonația, acuratețea intonațională, precizia ritmică, stilul interpretativ, respirația, valoarea repertorială, dicția, prezența scenică și așa mai departe. Aflând unul de la altul despre exigența juriului acestui festival, concurenții și-au dat seama că nu pot veni aici decât foarte bine pregătiți. De aceea a fost această ediție una foarte bună, obligând juriul să dea mai multe premii decât își propusese inițial. Arta este o meserie grea, muzica înseamnă emoție și pentru a interpreta și transmite această emoție trebuie să înțelegi ce cânți! Talentul nu este suficient, iar cel care descoperă că a fost dăruit de Dumnezeu cu talent, trebuie să înțeleagă că are și datoria sfântă să-l dezvolte, nu doar să-l împrăștie, să-l irosească!
Ca să concluzionez, spun că această ediție a fost una foarte bună și chiar simt nevoia, și nu de complezență, să laud aici strădania organizatorilor, a domnului Ștefan Coman, directorul festivalului, care împreună cu echipa domnie sale au reușit să realizeze un eveniment cultural de excepție, sprijinit fiind și de primăria municipiului, de primarul Constantin Hogea, al cărui principal merit este de a fi înțeles că „Natalia Șerbănescu” a devenit deja un brand cultural pentru Municipiul Tulcea!

MARIA TĂNASE MARIN, interpret, dirijor, producător și realizator de emisiuni TV: La această ediție a „Nataliei Șerbănescu” – și nu cred că mi s-a părut doar mie – s-a produs o schimbare frumoasă! Toți concurenții au venit cu un alt avânt, parcă, au înțeles sensul concursul și al responsabilității de care trebuie să dea dovadă pe parcursul unei cariere artistice interpretative, dacă asta este în intenția lor! Au fost riguroși din punct de vedere al repertoriului, al costumului, dar mi-ar fi plăcut, la cei mari, peste 16 ani, ca firescul și naturalul să fie în sincron perfect cu costumul popular, având aici doar o excepție de tânără nemachiată! Machiajul strident și culorile de pe unghii nu cred că au o legătură cu portul tradițional!
Ca repertoriu, în acest an, s-a mers pe siguranță, în sensul că majoritatea au preferat să vină cu cântece vechi, din repertoriul artiștilor consacrați, pe care ei să fie siguri, și asta nu a fost rău! Deci, și repertoriul a fost pe măsura valorii festivalului, a brand-ului folclorului dobrogean care este tocmai acest festival „Natalia Șerbănescu”!
 GABRIELA RUSU PĂSĂRIN, redactor și realizator de emisiuni folclorice la radio România Oltenia Craiova: „Natalia Șerbănescu” este deja un festival de notorietate pe plan național și iată că s-a dovedit că este și pe plan internațional! A fost și motivul pentru care Societatea Română de Radiodifuziune, prin Departamentul Posturilor Teritoriale, a inclus acest festival într-un proiect național intitulat „10 Festivaluri Naționale”. Aceasta înseamnă credibilitate și notorietate, perseverență de a aduce în prim-plan a ceea ce a fost cu adevărat valoros în această zonă etnofolclorică. Faptul că ați reușit, cu prilejul acestei ediții, să aveți concurenți din toate zonele etnofolclorice, înseamnă un impact remarcabil, atât la public, cât și la interpreți. Și pentru că suntem într-un an special, cel al Centenarului Marii Uniri, prezența tinerilor din comunitățile românești din jurul țării a însemnat – și nu numai pentru mine, sper, un succes pentru organizatori, un succes de impact, iar  tinerii veniți din Ucraina și din republica Moldova au demonstrat că aceste comunități au reușit să perpetueze de-a lungul timpului ceea ce a a însemnat cultura tradițională cu adevărat reprezentativă. Ne-am bucurat ascultându-le cântecele, mai mult sau mai puțin știute, meritorie fiind atitudinea lor de conservare a acestor valori tradiționale! N-am decât să vă felicit pentru această ediție și să vă ofer în final un detaliu pe care l-am comunicat și pe scenă, la decernarea premiilor: această gală a ediției din acest an va fi transmisă de radio România regional, dar și de radiodifuziunea ungară NTVA, emisiunea în limba română. Asta înseamnă deja o promovare în plan internațional, un impact internațional al unui festival ce s-a dovedit deja a fi un reper pe harta festivalurilor naționale!

 

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.