Președintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul organizat marți, la Constanța, de Ziua Marinei. Este emoționantă prezența atât de multor oameni la ceremonii, a spus șeful statului.

Președintele Iohannis a ținut un discurs în care s-a adresat cetățenilor, dar și marinarilor români.

„Este emoționantă prezența atât de multor oameni la aceste ceremonii prilejuite de Ziua Marinei Române, care sunt deja o tradiție așteptată, în fiecare an, cu multă bucurie. Ziua de 15 august a devenit, iată, un prilej de a ne reaminti de simbolurile națiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alții și să înțelegem, din nou, cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun. Dragi marinari, aveți admirația și recunoștința noastră pentru devotamentul și demnitatea cu care purtați drapelul României pe mările și oceanele lumii”, a spus președintele Iohannis, relatează Mediafax.

Klaus Iohannis a vorbit și despre războiul din Ucraina, inclusiv despre tensiunile din Marea Neaagră.

„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional. Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a anunțat că România va continua să sprijine Ucraina

„Alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate. Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni”, a transmis Klaus Iohannis.

La final, președintele României s-a adresat marinarilor români.

„Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire! La mulți ani și bun cart înainte”, a precizat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, participă marți la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Marinei Române. Evenimentul a început la ora 10.00, în fața Comandamentului Flotei din Constanța.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.