Camera Deputaților a adoptat, marți, Ordonanța de urgență a Guvernului 14/2017 care abrogă OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codului Penal și Codului de Procedură penală.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 14 a fost adoptat cu 292 voturi pentru și o abținere, iar trei deputați nu au votat.
La dezbateri, deputatul liberal Raluca Turcan a afirmat că este bine că majoritatea parlamentară nu a boicotat dezbaterea acestei ordonanțe, menționând că PNL a votat pentru aprobarea ordonanței 14.
„Trebuie să recunoaștem că ordonanța 14 trebuie dublată de respingerea ordonanței 13 pentru a transmite fără echivoc că un uriaș atac la adresa justiției poate fi stopat de majoritatea parlamentară”, a subliniat Raluca Turcan.
„PNL cere premierului și majorității parlamentare să renunțe la orice atitudine care poate să se transforme într-un atac la justiție. (…)PNL solicită majorității să spună transparent, predictibil, cu fermitate cum intenționează să pună în acord deciziile CCR în Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Este obligatoriu să existe această predictibilitate în spațiul public”, a mai spus Turcan.
Ea a mai spus că PNL solicită majorității parlamentare să înceteze amenințările la adresa celor care protestează, precum și atacurile la adresa multinaționalelor.
La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a subliniat că Ordonanța 14 a fost adoptată în procedură de urgență, adăugând că „restul sunt declarații politice”
Deputatul UDMR Attila Korodi a spus că decizia de a pune în acord deciziile CCR cu Codul Penal prin ordonanțe de urgență este o greșeală.
„Vă aduc aminte de inițiativa noastră adresată tuturor grupurilor politice prin care cerem expres să semnăm un acord politic între grupurile parlamentare prin care o forță politică care ajunge la guvernare nu va utiliza în acest mandat de 4 ani ordonanțe de urgență pentru a modifica Codurile”, a spus Attila Korodi.
El a susținut, însă, că la ora actuală deciziile CCR nu sunt transpuse și este o responsabilitate a tuturor forțelor politice din Camera Deputaților să pună la punct Codul Penal și Codul de Procedură Penală în așa fel încât să nu mai fie discuții în spațiul public.
Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat că „ideea că justiția este infailibilă și că orice tentativă de reformare a justiției este un atac la justiție este o idee foarte greșită”.
‘Noi avem nevoie de o justiție corectă’, a adăugat Vosganian.
„În acest Parlament noi trebuie să producem argumente în fața străinătății și nu să venim cu argumentele străinătății spre a ne convinge pe noi. Acest Parlament reprezintă poporul român”, a mai spus Vosganian.
Deputatul USR Dan Ilie Barna a spus că întotdeauna când un Guvern face un abuz de drept acela este vinovat și a comparat ordonanța cu „un cal mort”.
„În formările pentru adulți pe diverse materii se adresează întrebări pentru creativitatea oamenilor. Una dintre aceste întrebări este ce trebuie făcut cu un cal mort? (…) Răspunsul este întotdeauna același, că un cal mort trebuie îngropat. Este necesar ca adevăratul cal mort, ordonanța 13, să se regăsească în același pachet”, a spus Barna.
Ordonanța 14/2017 a fost adoptată anterior de Senat, iar Camera Deputaților este decizională în acest caz.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.