La sfârşitul săptămânii trecute, la Chişinău, în Republica Moldova, a avut loc a V-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Franceză. Olimpiada Internațională de Limba Franceză din acest an a reunit elevi cu performanțe în acest domeniu din 6 țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei/OIF (Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova și România). Competiția este înscrisă în programul activităților Biroului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală (BRECO) al Organizației Internaționale a Francofoniei. Palmaresul elevilor români la această a V-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Franceză este unul impresionant fiind compus din nouă premii: trei premii I, trei premii II și trei premii III.
Toți membrii echipei, printre care şi o elevă a Colegiului Dobrogean Spiru Haret, Teodora Lovin, sunt laureați ai Olimpiadei Naționale de Limba Franceză 2019 (clasele a X-a – a XI-a).
Olimpica din Tulcea, Teodora Lovin, este ultimul „prefect al judeţului Tulcea”, altfel spus câştigătoarea de anul trecut a concursului şcolar judeţean „Prefect pentru o zi”, adresat elevilor de liceu din judeţul nostru.
Rezultatele oficiale
Potrivit unui COMUNICAT de pe siteului Ministerului Educaţiei Naţionale „la proba scrisă individuală (nivel B1), Mădălina Sorina Ștefan (Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova) a fost distinsă cu premiul I. La aceeași categorie, Ioana Tuțu (Colegiul Național Pedagogic „Carol I” din Câmpulung Muscel, jud. Argeș) a obținut premiul al II-lea.
În cadrul aceluiași nivel de competență (B1), dar la proba orală pe echipe, s-au înregistrat următoarele rezultate: Ioana Tuțu (premiul I), Nicole Robilliard (Liceul Teoretic Gătaia, jud. Timiș) – premiul al II-lea și Mădălina Sorina Ștefan – premiul al III-lea.
La proba scrisă individuală corespunzătoare nivelului B2, Horia Iorgulescu (Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești) și-a adjudecat premiul al III-lea. În același timp, la proba orală pe echipe (B2), componenții lotului României au obținut un premiu I prin Horia Iorgulescu, un premiu II – Teodora Lovin (Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea) și un premiu III – Andreea Gînga (Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava).” Din delegația țării noastre au făcut parte și profesorii Tatiana Florea (Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești – coordonator/însoțitor) și Constantin Tiron (Colegiul Național „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului/inspector la ISJ Suceava – evaluator). Formula de desfășurare a concursului conține două probe obligatorii: o probă scrisă individuală (eseu structurat pe o temă dată de maximum 230-250 cuvinte – nivelul B1 și maximum 250-270 de cuvinte – nivelul B2), respectiv o probă orală pe echipe (cerințe: documentare/pregătirea unei dezbateri televizate – nivel B1 și nivel B2).
O simulare de dezbatere televizată a pus-o în valoare pe Teodora Lovin