simulari evaluare nationala.jpg
simulari evaluare nationala.jpg

Elevii claselor a VIII-a vor susține în luna iunie examenul de Evaluare Națională 2023, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Examenul va curpinde două probe: la Limba română și la Matematică. Elevii aparținând minorităților naționale vor susține o a treia probă, la Limba maternă. La examen de pot înscrie și elevii din promoțiile anterioare care nu l-au susținut.

Elevii care ar urma să susţină Evaluarea Naţională 2023 termină cursurile şcolare pe 9 iunie, iar ultimele zile de şcoală, perioada 6 – 9 iunie, candidaţii se vor înscrie la Evaluarea Naţională 2023. Absolvenţii clasei a VIII-a care participă la Evaluarea Naţională 2023 vor susţine cele trei probe în perioada 19 – 22 iunie.

Pentru o mai bună pregătire a elevilor în vederea probelor, Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023.

Calendarul Simulării Evaluării Naţionale 2023:

– 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională;
– 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
– 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
– 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
– 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
– 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
– 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) – 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00): Depunerea contestațiilor;
– 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;
– 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Din 2023, pentru admiterea la liceu va conta doar media obținută la Evaluarea Națională. Din calculul mediei de admitere la liceu va fi eliminată media claselor V-VIII. Pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022 – 2023, se va face ierarhizarea absolvenților.

Elevii vor trebuie să respecte câteva reguli la susținerea examenelor, pentru a nu risca eliminarea din săli. Aceste reguli au fost stabilite de Ministerul Educației și au fost publicate în metodologia pentru organizarea examenelor. Astfel, elevii nu vor avea voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor personale.

Elevii nu vor avea voi să aibă asupra lor, în timpul examenelor: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nu vor putea intra nici cu telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unit

Sursa

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.