România se apropie de o recesiune – Specialiștii confirmă situația
Fabrica.jpg

România face exporturi puține şi investiţiile sunt în scădere. Pe de altă parte țara noastră are cheltuieli tot mai mari care nu mai pot fi suportate de bugetul de stat. Pe scurt ne apropiem cu paşi siguri de o recesiune, iar acest lucru îl spun analiştii, care avertizează că ţara noastră va simţi mai puternic lovitura faţă de vecinii din Europa.

În timp ce unii specialişti spun că ar fi o situaţie mai gravă decât criza din 2008, alţii vorbesc doar despre o încetinire a producţiei şi a investiţiilor. Cert este că 2020 va fi un an plin de provocări pentru economie, anunță Observator.tv.
Daniel Daianu, preşedintele Consiliului Fiscal: Depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă în economia globală. Dacă economiile mari vor evita o recesiune puternică, nu mai vorbesc de o criză, îi va fi mult mai lesne şi României să treacă printr-o perioadă dificilă.
În schimb, creşterea pensiilor, începând cu anul viitor, nu va face altceva decât să adâncească prăpastia în care se află ţara noastră.
Daniel Daianu, preşedintele Consiliului Fiscal: 41% creştere de pensii la 1 septembrie- eu spun cu toată răspunderea şi nu mă joc aici: nu poate fi suportată de bugetul României în momentul de faţă. Deci nu este vorba de a tăia salarii şi pensii, este vorba de a avea un calendar care să ţină seama de putinţele bugetului românesc
În industria textilelor sau cea auto se simte deja presiunea unei eventuale recesiuni.
Constantin Mustata, preşedintele Camerei de Comerţ: A început deja ca semne ale posibilei crize să apară şi în România. Comenzile primite de către exportatorii români ca volum au început să scadă. Sunt şi semne legate de cashflow şi de partea financiară. Încasările au început să se facă la termene din ce în ce mai lungi şi, ca atare, agentul economic român este influenţat negativ. Pentru că semnalele unei eventuale recesiuni sunt tot mai puternice, economiştii ne recomandă să avem grijă de bugetele noastre în următoarea perioadă.
Dacă se poate, să ne diversificăm sursele de venit şi să facem economii, dar nu doar în moneda naţională.
Oamenii spun că şi-au învăţat lecţia după criza din 2008. Cristian Păun, analist economic: Să încerce să nu fie seduşi, luaţi de val şi să consume tot ceea ce ei obţin ca resurse, să îşi facă rezerve. Dacă se poate, să îşi creeze surse alternative de venit. Adică fie din exploatarea unor terenuri agricole, fie din imobiliar.
Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor: Ceea ce poţi să faci, de la ministerul Finanţelor, este să ţii deficitul sub control. O economie cu un deficit cât mai mic este o economie care va avea mai puţin de suferit într-o perioadă de criză.
În schimb, fostul ministru al Finanţelor este optimist. Eugen Teodorovici: România nu are cum să fie afectată, dacă măsurile care vor fi luate de acum vor fi pentru români, pentru ţară. Problemele pe plan extern, adică incertitudinile legate de Brexit, dar şi relaţiile economice tensionate dintre Statele Unite şi China, sunt altă temere a economiştilor pentru perioada următoare.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.