foto Digi24

Rusia nu recunoaște mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru doi comandanți ruși suspectați de crime de război în Ucraina, a declarat miercuri Kremlinul, scrie Mediafax.

CPI a declarat marți că a emis mandate de arestare pentru comandanții ruși de rang înalt Serghei Kobylash și Viktor Sokolov pentru lovituri cu rachete împotriva infrastructurii electrice ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, întrucât Rusia nu este parte la Statutul de la Roma, care a înființat CPI, Moscova nu recunoaște mandatele, scrie Reuters.

„Noi nu suntem părți la statut – nu recunoaștem acest lucru”, a declarat Peskov reporterilor, întrebat despre mandatele CPI.

„Aceasta nu este prima decizie. Știm, de asemenea, că acolo se desfășoară diverse procese închise, care sunt ținute la secret, iar noi tratăm astfel de decizii în consecință”.

În luna martie a anului trecut, CPI a emis mandate de arestare a președintelui Vladimir Putin și a comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru acuzații de crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni.

La momentul respectiv, Kremlinul a respins aceste mandate ca fiind scandaloase. Rusia neagă crimele de război din Ucraina și a respins mandatele de arestare anterioare ale CPI ca făcând parte dintr-o campanie occidentală tendențioasă de discreditare a Rusiei. 

Marți, CPI a declarat că atacurile asupra rețelei electrice din Ucraina au provocat daune civile și pagube care ar fi fost în mod clar excesive față de orice avantaj militar așteptat.

Procurorii CPI doresc ca acuzațiile să catalogheze loviturile nu doar drept crime de război, ci și crime împotriva umanității, deoarece susțin că acestea au făcut parte dintr-o politică de stat de atacuri generalizate asupra populației civile.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.