1577633885997.jpg
1577633885997.jpg

Un sondaj realizat de INSCOP arată că Mircea Geoană este favorit la alegerile prezidențiale din 2024, cu aproximativ un sfert din intențiile de vot. În turul 2, Geoană ar pierde în fața oricărui alt candidat, inclusiv a lui George Simion, care este văzut ca contracandidatul ideal. În plus, peste jumătate dintre români declară că vor merge cu siguranță la vot.

Sondajul include şi întrebări referitoare la variante pentru turul 2 al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion pierzând într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. O altă variantă este cea a unui tur 2 cu Emil Boc, care l-ar învinge la scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar pierde în fața lui Mircea Geoană, scrie Digi24.

Geoană câștigă turul 1 La întrebarea

În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenţilor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă, cât şi în cazul celor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă şi declară că merg sigur la vot. În prima situaţie, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%. Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.

George Simion pierde în turul 2

Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale, întrebarea adresată fiind: „Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-aţi vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.

Trei dintre variante iau în calcul un tur 2 în care liderul AUR Geroge Simion i-ar avea drept contracandidaţi pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă. În varianta în care în turul 2 ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% – 36,5%, fiind de altfel şi candidatul cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.

O finală a cursei prezidenţiale care i-ar avea ca protagonişti pe Marcel Ciolacu şi George Simion ar avea scorul 58,8% – 41,2%. Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcţia prezidenţială ar fi disputată de Nicolae Ciucă şi George Simion, scorul fiind 52,2% – 47,8%, în favoarea liderului liberal.

Alte două variante sunt cele ale unui tur 2 Emil Boc – Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% – 49,6% sau Mircea Geoană – Emil Boc, de această dată câştigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.

 

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.