tulcea infiltratii in unele diguri de aparare impotriva inundatiilor.jpg
tulcea infiltratii in unele diguri de aparare impotriva inundatiilor.jpg

Unele diguri de pe raza judeţului Tulcea prezintă infiltraţii, din cauza cotelor ridicate ale Dunării înregistrate mai multe zile la rând, iar autorităţile monitorizează lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.

Primăria comunei Mahmudia a semnalat încă de săptămâna trecută infiltraţii în digul amenajării Carasuhat, zonă renaturată în urmă cu mai mulţi ani cu sprijinul fondurilor europene la iniţiativa World Wildlife Fund, în parteneriat cu autoritatea locală.

„Dacă digul de acolo se rupe, vor fi inundate 2.000 de hectare de teren agricol şi 100 de hectare de păşune. Deocamdată, nu putem face nimic, din cauză că nivelul Dunării este ridicat, iar digul este umed şi nu permite intervenţia utilajelor. Sperăm ca în două sau trei zile să intervenim cu un greifer. Încă nu e un pericol foarte mare, fiindcă acum apele nu mai cresc”, a declarat pentru AGERPRES primarul comunei Mahmudia, Ion Şerpescu.

El a precizat că în comuna situată pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării nu există gospodării afectate de nivelul crescut al Dunării.

La Ilganii de Sus, sat situat pe canalul Sulina al Dunării care nu are dig de apărare împotriva inundaţiilor, apele sunt foarte aproape de curţile oamenilor.

„Avem probleme în satele Crişan şi Caraorman. Am luat acordul de la Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) pentru a porni pompele electrice şi a scoate o parte din apa care a intrat prin infliltraţii în zonele de păşunat şi în spatele gospodăriilor din Crişan. Situaţia este însă sub control. Cotele nu au atins nivelul de inundaţii”, a afirmat primarul comunei Crişan, Silviu Rahău.

Mai multe localităţi din judeţul Tulcea, printre care Vulturu, Ilganii de Jos, Ilganii de Sus şi Băltenii de Jos, toate situate pe braţele Sulina şi Sfântu Gheorghe ale Dunării, sunt considerate vulnerabile atunci când Dunărea creşte, din cauză că fie nu au lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, fie au lucrări foarte vechi care nu sunt pregătite pentru viituri mari, potrivit specialiştilor SGA.

În ultimele trei zile, nivelul Dunării a crescut cu doi centimetri la Isaccea, la Tulcea a staţionat, iar la Sulina nivelul fluviului a crescut cu 5 centimetri, arată datele făcute publice pe site-ul Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos din Galaţi. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

=

DETALII LA SURSA

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.