Ne-am obișnuit deja cu exercițiile de alarmare din prima zi de miercuri a fiecărei luni. Între orele 10.00 și 11.00, sunt declanșate sirenele care anunță prealarma aeriană, alarma aeriană sau de dezastre și încetarea alarmei, iar cetățenii sunt rugați să nu intre în panică.
Exercițiile sunt, în mod evident, necesare autorităților implicate în activitățile de protecție și intervenție, care își testează astfel capacitatea de reacție, fluxurile de transmitere a informațiilor, aplicarea măsurilor de limitare a efectelor a dezastrelor.
Populația însă, cea căreia i se adresează direct alarmarea, nu pare pregătită să reacționeze conform acestor planuri de intervenţie (amănunțite, de altfel), chiar dacă instituțiile responsabile fac eforturi de comunicare în acest sens. Puțini sunt și cei care știu semnificația și structura semnalelor de alarmare şi ce ar trebui să facă în cazul unei reale alarme.
Pentru a înțelege ce anunță sirenele, tulcenii ar trebui să numere și să cronometreze sunetele, astfel: Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete (impulsuri) a 4 secunde  fiecare cu pauză de 4 secunde între ele; Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune  din  5 sunete (impulsuri) a  16  secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele; Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se  compune din  3 sunete  (impulsuri) a  32  secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele; Semnalul ÎNCETARE ALARMĂ se compune dintr-­un  sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
Chiar dacă ar descifra mesajul sonor, populația n-ar ști încotro s-o ia ca să se adăpostească. Conform listei publice comunicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în municipiul Tulcea există 10 adăposturi de protecție civilă, toate spre marginea orașului (trei pe str. Viticulturii blocurile A8/A9, patru la blocul U5 pe str. Ecoului, trei la blocul Z11 pe str. Metalurgiștilor). În mod evident, nimeni n-o va lua la fugă pentru a ajunge la acele subsoluri.
Un scurt sondaj pe stradă în timpul exercițiului din această dimineață a confirmat că tulcenii n-ar ști ce să facă în cazul unui eveniment real. Câteva răspunsuri: „Nu cred că mai sunt adăposturi.” ,„Nu ştiu ce anunţă alarma, poate vin americanii!”, „Poate trebuia să sune când îmi plutea maşina pe Isaccei.”, „Cine să ne bombardeze pe noi?”, „Ne sperie copiii!”, „Au mai bifat o acțiune”.
Prin urmare, chiar dacă este un exercițiu de avertizare a populației, „miercurea alarmei” rămâne utilă doar pregătirii autorităților. Tulcenilor le rămâne doar să asculte eventualele indicaţii ale forţelor de intervenţie şi speranța că vor fi ocoliți de dezastre sau de atacuri aeriene.

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.