Pe 1 aprilie, se celebrează tradiția cunoscută sub numele de Ziua Păcălelilor, o zi dedicată glumelor și farselor amuzante, respectată în numeroase țări din întreaga lume. Originea acestei tradiții este învăluită în mister, existând mai multe teorii despre apariția sa.
Oferte de Cadouri
Una dintre explicațiile posibile leagă Ziua Păcălelilor de vechea sărbătoare romană Hilaria, dedicată zeiței Cybele, protector al naturii și vânătorii. Această festivitate se desfășura în perioada echinocțiului de primăvară, marțând începutul zilelor mai lungi. Cuvântul „hilaris” în latină înseamnă „vesel”, ceea ce reflectă atmosfera de bucurie asociată acestei zile.
Mituri și Legende
O altă teorie sugerează conexiuni cu mitul Proserpinei, care o căuta pe mama sa, păcălită de o nimfă, precum și cu sărbătoarea păgână Veneralia, celebrată tot pe 1 aprilie. Însă, cele mai recente teorii propun că originea Zilei Păcălelilor se află în Franța sau Anglia secolului al XVI-lea. Înainte de introducerea calendarului gregorian, Anul Nou era sărbătorit între 25 martie și 1 aprilie, ocazie cu care oamenii oferă cadouri. După ce data Anului Nou a fost mutată pe 1 ianuarie, francezii au continuat să schimbe daruri pe 1 aprilie, dar în spirit de glumă, numind acest obicei „Peștele de Aprilie”.
Simbolul Peștelui
Referitor la alegerea peștelui ca simbol al acestei zile, există mai multe explicații. Conform uneia dintre cele mai vechi povești, Bertrando di San Genesio, patriarh de Aquileia în anii 1300, ar fi salvat un Papă care se sufoca cu un os de pește. Ca semn de recunoștință, pontiful ar fi decis ca pe 1 aprilie să nu se consume pește. O altă legendă îl implică pe Cleopatra și Marc Antoniu într-o competiție de pescuit, în care Cleopatra l-ar fi păcălit pe Antoniu, atașându-i un pește fals în cârlig.
Farse Celebri
De-a lungul timpului, unele farse de 1 aprilie au ajuns să devină celebre. În 1980, BBC a anunțat că Big Ben-ul va deveni digital, oferind ascultătorilor șansa de a câștiga unul dintre ceasurile vechi. De asemenea, în 1996, s-a răspândit vestea că 1 aprilie va deveni „Ziua Curățeniei pe Internet”, când tot conținutul online urma să fie șters.
Probabil cea mai cunoscută farsă este cea realizată de regizorul Orson Welles, care a transmis un program radio special pe 30 octombrie, intitulat „Războiul Lumilor”, relatând o invazie extraterestră. Emisiunea a fost luată în serios de mulți ascultători, provocând panică în Statele Unite.
Pentru mai multe detalii, consultați sursa: [Orașul Sibiu](https://www.oradesibiu.ro/wp-content/uploads/2024/04/dreamstime_m_183540574.jpg).