Grupul Electrica anunță că este supus unui atac cibernetic. Compania transmite că echipele de specialiști colaborează strâns cu autoritățile naționale în domeniul securității cibernetice pentru gestionarea și remedierea incidentului, având ca obiectiv rezolvarea situației într-un timp cât mai scurt, identificarea sursei atacului și limitarea impactului acestuia, scrie Economedia.

UPDATE. Din primele cercetări rezultă că a fost vorba despre un atac de tip Ransomware, iar echipamentele de rețea au fost ridicate și nu sunt afectate, a transmis Ministerul Energiei ca urmare a atacului cibernetic asupra sistemelor informatice ale Distribuție Energie Electrică România (DEER). Sistemul SCADA este izolat și complet funcțional.

“A fost inițiată o analiză tehnică detaliată, iar hash-urile (valori generate prin funcții hash criptografice care transformă datele inițiale (de exemplu, fișiere, parole, mesaje) într-o secvență unică de caractere de lungime fixă, cunoscută sub numele de „hash”.) au fost colectate pentru a identifica conținutul și posibila origine a atacului. Serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase. Back-up-ul datelor este izolat și în siguranță”, a transmis Ministerul Energiei.

Au fost adoptate o serie de măsuri. Astfel, echipe specializate de forensic au preluat artefactele digitale rezultate în urma atacului pentru a determina sursa acestuia. Autoritățile colaborează îndeaproape cu autoritățile publice cu atribuții în domeniul securității cibernetice pentru identificarea și contracararea atacului.

Ministerul susține acum importanța înființării și operaționalizării de urgență a CRISCE, aflat în curs în avizare interministerială.

“Reiterăm necesitatea adoptării de urgență a Ordonanței de Urgență privind înființarea și operaționalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE). Proiectul se află în prezent în avizare interministerială la Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. CRISCE va avea resursele și personalul necesar pentru prevenirea, gestionarea și descurajarea acestor atacuri, asigurând securitatea energetică a României”, susține ministerul Energiei.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.