Într-un decor marin, cu arome de pește proaspăt și povești pescărești, Festivalul “Scrumbii de Rusalii” și-a anunțat startul ediției din 2025 printr-un eveniment cald și prietenos desfășurat la restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar din București, în clădirea The Ark. Lansarea, ce a avut loc pe 14 aprilie, a fost gândită ca o avanpremieră a festivalului programat pentru 6-8 iunie, la Tulcea.

Gazde primitoare și invitați aleși pe sprânceană – printre care jurnaliști din presa centrală, bloggeri culinari, influenceri de turism și specialiști în gastronomie – au închegat o seară de poveste. Cu sprijinul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și al echipei Ivan Pescar, momentul a fost mai mult decât o lansare: a fost o declarație de dragoste pentru Delta Dunării și patrimoniul ei culinar.

Evenimentul a adus împreună figuri-cheie ale promovării culturii dobrogene: Mugur Pătrașcu (OMD Tulcea), Alexandru Onofrei (artist și antreprenor), Bogdan Moldoveanu (Primăria Tulcea), jurnaliștii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, fiecare punând umărul la conturarea unei povești gastronomice cu suflet.
Pe lângă discuțiile despre conceptul festivalului, participanții au făcut cunoștință cu Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea și microdelta Zaghen, au aflat despre atracțiile turistice locale și campania #TuȘiTulcea, au explorat universul startup-ului Marangoz și au fost introduși într-o lume a artei prin cartea “Păsări din Delta Dunării” semnată de Mihai Baciu.

Finalul serii a fost marcat de o degustare de excepție, oferită de Deltaica Seafood, sponsorul festivalului, care a reușit să transpună într-o farfurie esența Deltei: scrumbie, borș pescăresc, salate de icre și alte delicii care spun povestea apei și a comunităților ei.
Organizatorii au anunțat că o conferință de presă va avea loc în curând la Tulcea, în Satul Pescăresc Tradițional, odată ce line-up-ul artistic va fi definitivat. Scopul: să ofere presei locale o avanpremieră autentică a ceea ce promite a fi una dintre cele mai savuroase ediții ale festivalului.

Festivalul “Scrumbii de Rusalii” este mai mult decât un eveniment gastronomic: este o pledoarie pentru identitatea culinară dobrogeană, o invitație la descoperire și o punte culturală între Tulcea și restul țării.