Ora de Tulcea a analizat CV-urile candidaților din partea partidelor celor mai mari cu șanse reale la alegerile parlamentare, promisiunile din campaniile electorale anterioare, dar și declarațiile de avere și interese ale acestora. 

PSD

În fruntea listelor social-democraților pentru Camera Deputaților se află Sergiu Constantinescu, soțul Alessandrei Stoicescu, realizatoarea și prezentatoarea Antena 1. Asemenea soției sale, a lucrat cu contract de muncă pentru Fundația Mereu Aproape, asociată cu familia lui Dan Voiculescu.

Constantinescu nu are aparent nicio legătură cu județul Tulcea, fiind o mutare mai mult pe filieră politică. Acesta deține mai multe terenuri intravilane în București, Voluntari și Brașov, o casă de locuit în Voluntari, trei apartamente în București și Ilfov și o casă de vacanță la Predeal, conform declarației de avere din anul precedent. 

Sergiu Constantinescu
sursa: Sergiu Constantinescu/Facebook

Candidatul social-democrat dispune de ceasuri în valoare de 15.000 de euro și bijuterii de 25.000 de euro. În conturile lui Constantinescu se aflau anul trecut depozite de peste 350.000 de euro și aproximativ 370.000 de lei. Acesta a mai menționat că i-a împrumutat unei rude suma de 150.000 de euro.

Constantinescu este asociat și administrator în compania Mediacom Services SRL, înregistrată în București. Acesta a înregistrat dividente care depășesc 430.000 de lei în 2023.

La începutul acestui an, Sergiu Constantinescu a fost numit în funcția de membru al Consiliului de Administrație al SC Telecomunicații CFR SA. El a ocupat acest post până în aprilie 2024. Telecomunicații CFR este o societate subordonată Ministerului Transporturilor, condus de social-democratul Sorin Grindeanu.

Pe poziția secundă pe listele PSD pentru Camera Deputaților se află Lavinia Vizauer, avocată în Baroul Tulcea și secretarul executiv al partidului. Vizauer a încheiat anul acesta mai multe contracte cu primăriile PSD din județ pentru servicii juridice și reprezentare, conform declarației sale de interese.

Lavinia Vizauer
sursa: Lavinia Vizauer/Facebook

Astfel primăriile Crișan și Pardina i-au plătit Laviniei Vizauer câte 36.000 de lei pentru servicii juridice valabile un an de zile. Ambele înțelegeri au fost încheiate în aceeași zi, pe 3 ianuarie 2024. De asemenea, comuna Jurilovca a achitat 6.000 de lei pentru asistență și reprezentare în două dosare.

Vizauer deține două apartamente în Tulcea, active financiare de peste 50.000 de euro și cel puțin 115.000 lei. Avocata are două credite scadente în 2028 care depășesc 215.000 lei și 16.500 de euro.

Alături de Sergiu Constantinescu și Lavinia Vizauer, pe lista PSD se mai află Eugen Ion (primarul comunei Jurilovca), Dumitru Mergeani (consilier județean), George Liboși și Cristina Tofan.

De cealaltă parte, pe prima poziție pe listele social-democraților pentru Senat este fostul viceprimar Dragoș Simion. Acesta a candidat pentru fotoliul de edil al municipiului Tulcea în cadrul alegerilor locale din iunie, pierzând în fața contracandidatului său liberal.

Dragoș Simion
sursa: Dragoș Simion/Facebook

O investigație de presă a dezvăluit că Simion face parte dintr-o asociație împreună cu un ziarist local care l-a susținut de-a lungul timpului, prin intermediul mai multor articole laudative. Simion nu a oferit explicații pe atunci privind acest aspect.

Fostul viceprimar deține opt terenuri intravilane în județul Tulcea, alături de soția sa. Șase dintre ele au fost achiziționate de Simion în timpul mandatului său din perioada 2020-2024. Social-democratul se poate lăuda cu trei apartamente din care unul este primit prin donație, trei case de locuit și alte două bunuri imobile. 

Simion are trei autoturisme: un Volkswagen Touareg din 2008, un Mercedes Benz din 2002 și un MAN din același an. 

Datoriile candidatului la Senat se ridică la aproximativ 900.000 lei și 24.600 de euro prin credite scadente. 

Pe poziția secundă pentru Senat este un alt Simion, Eduard Simion, un politician cu ștate vechi în PSD Tulcea. Acesta a mai obținut în trecut un mandat de deputat în perioada 2016-2020.

Eduard Simion
sursa: Eduard Simion/Facebook

Eduard Simion a candidat în 2016 pentru funcția de primar al municipiului Tulcea, însă a pierdut alegerile în fața candidatului independent Constantin Hogea, la acea vreme. 

Conform declarației sale de avere din 2023, Simion deținea un teren intravilan și o casă de vacanță în localitatea Pardina din județul Tulcea, dar și o casă de locuit. Social-democratul are două mașini, un Volkswagen din 2008 și un Mercedes Benz (2018).

Asemenea colegului său Sergiu Constantinescu, Lucian Simion dispune de bijuterii de aur, argint, pietre prețioase și semiprețioase în valoare totală de 6.000 de euro, dobândite în perioada 1986-2022. Simion mai are și hârtii de valoare care se ridică la 700.000 lei. 

Candidatul figura anul trecut ca membru în Consiliul de Administrație la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care se ocupă de dezvoltarea infrastructurii rutiere, printre care și Podul de peste Dunăre. 

Simion a fost numit pe mai multe funcții importante în județul Tulcea de-a lungul timpului, precum cea de prefect în perioadele 2008-2009 și 2012-2014, dar și guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). 

Alături de cei doi Simioni, pe listele PSD destinate Senatului se află Andaluzia Luca (consilier local) și Ionuț Paul Ștefan. 

PNL

În capul listei pentru Camera Deputaților din partea PNL se află George Șișcu, actual deputat de Tulcea. Acesta candidează pentru cel de-al treilea mandat de parlamentar după cele obținut în perioadele 2016-2020 și 2020-2024. 

george șișcu
sursa: George Șișcu/Facebook

În campania electorală anterioară, Șișcu promitea marea cu sarea în cazul în care va fi ales. Acesta declara că va insista pentru “realizarea celor trei zone de aterizare moderne pentru elicoptere, heliporturi ce vor putea fi folosite inclusiv pentru zboruri de noapte”, declara deputatul liberal. 

„Miercuri am vizitat orașul Sulina, acolo unde am inaugurat un punct de lucru al Agenției de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, un prim pas important pentru această zona izolată. Vorbele unei localnice m-au marcat profund, ca om, dar mai ales ca părinte! <Domnule deputat, când se face noapte, adorm mereu rugându-mă sa nu i se întâmple nimic copilului meu. Pentru că noaptea nu vine nici măcar elicopterul SMURD, iar cu ambulanța navală nu se știe niciodată…>“, mai spunea Șișcu pentru Cronica Română.

Doar că, heliporturile promise de Șișcu nu s-au realizat nici acum în Delta Dunării. 

Deputatul PNL deține două terenuri intravilane, un spațiu comercial, un apartament în Babadag și un alt apartament în Constanța, alături de soția sa.

De asemenea, Șișcu are trei autoturisme, un Mini Cooper din 2014, un Audi A6 (2017) și un Volkswagen Jetta (2014). Pe lângă acestea, liberalul se bucură de active financiare de peste 70.000 lei. 

Șișcu are două credite scadente în 2028, respectiv 2029. Unul de 25.000 de lei și altul de peste 110.000 de franci elvețieni. 

Liberalul a reușit contra performanța de a pierde alegerile locale din 2020 și 2024 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Tulcea în fața aceluiași contracandidat. În trecut, Șișcu a ocupat funcția de vicepreședinte CJ Tulcea și director general Servicii Publice SA Tulcea. 

Imediat după George Șișcu, pe listele pentru Camera Deputaților se află Michael Gudu. Asemenea colegului său, Michael Gudu ocupă funcția de deputat candidând pentru un alt mandat în Parlamentul României. 

Michael Gudu
sursa foto: Michael Gudu/Facebook

Gudu milita în campania electorală precedentă pentru managementul durabil al Deltei Dunării 

“Din păcate, în ciuda tuturor planurilor strategice, a strategiilor integrate și a master planurilor, prea puțini pași s-au făcut în direcția implementării conceptelor de ecoturism și dezvoltare durabilă. […] Prioritățile managementului durabil al Deltei Dunării sunt și prioritățile mandatului meu de deputat”, declara Gudu într-o postare din campania din 2020.

În fapt, după ce a ajuns parlamentar, Gudu nu a depus niciun proiect pentru creșterea turismului din Delta Dunării. 

De asemenea, Gudu declara că reabilitarea și redeschiderea dispensarelor comunale precum și atragerea de medici în Delta Dunării reprezintă una din prioritățile sale în mandatul de deputat. La doi ani distanță după ce Michael Gudu ajunge deputat, problema lipsei de personal a continuat.

Un articol din Adevărul arăta în 2022 că mii de oameni din satele izolate din Deltă nu beneficiază de serviciile unui medic de familie care să locuiască în zonă, așa că oamenii sunt nevoiți să se trateze singuri, iar în cazuri grave să sune la 112 în speranța că vor fi salvați la timp. 

„Dumneavoastră aţi veni să staţi izolat într-un sat din Deltă? Stăm fără medici, dacă acesta este sistemul în care trăim. Dacă ar veni un medic de familie la noi în zonă, să aibă grijă de trei sate (Caraorman, Crişan Mila 23 n. red.), cu deplasare pe apă între ele, şi ar lua un salariu cât un asistent în UPU la Spitalul Judeţean Tulcea, ce credeţi că ar alege? Să stea izolat în Deltă?”, întreba retoric Silviu Rahău, primarul comunei Crişan, conform Adevărul.

Michael Gudu a fost avocat în Baroul Tulcea în perioada 1999-2020.

Ceilalți candidați aflați pe lista pentru Camera Deputaților sunt Doina Săcui (consilier județean), Dumitru Enache (primar Stejaru), Ianu Alina (președinte TNL Tulcea) și Dumitru Nurciu (consilier județean). 

De cealaltă parte, pe prima poziție pentru listele liberale la Senatul României se află Alexandru Iordan, fostul prefect al județului Tulcea în perioada 2016-2017.

Alexandru Iordan
sursa foto: Alexandru Iordan/Facebook

Iordan obține diploma de bacalaureat în 1990. La trei ani distanță, acesta începe cursurile la o instituție privată de învățământ superior, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir. Liberalul își finalizează studiile după șase ani, în anul 1999, obținând licența de economist la ASE București. 

În 2012, devine licențiat în Științe juridice la Universitatea Ecologică din București. 

În timp ce PNL, partidul din care face parte, se lupta pentru eliminarea publicității la jocurile de noroc, Iordan își suplimenta veniturile din pariuri sportive. Aproximativ 48.000 de lei au fost câștigați de candidatul liberal anul acesta din această activitate, conform declarației sale de avere. 

În 2023, câștigul  lui Alexandru Iordan ajungea la venituri de peste 80.000 de lei din activități de jocuri de noroc. În același an, liberalul avea mai multe credite în valoare totală de peste 43.000 lei.

Liberalul a ocupat mai multe funcții în cadrul Inspectoratului de Muncă începând din anul 2000. În acest moment, Iordan este inspector șef, conform site-ului ITM Tulcea.

După Alexandru Iordan, pe listele liberalilor pentru Senat urmează Georgian Caraman, actualul primar al orașului Babadag. Caraman este cel mai sărac dintre liberali. Acesta nu are terenuri, active financiare sau autoturisme. Caraman deține doar un apartament în Constanța, cumpărat în anul 2012, conform declarației sale de avere. 

Georgian Caraman
sursa foto: Georgian Caraman

În cadrul alegerilor locale din 2016, Caraman a câștigat primăria Babadag la muchie de cuțit, cu o diferență de doar un vot, conform Adevărul. Acesta spunea că etnicii romi din oraș l-au sancționat. “M-au sancţionat romii cu votul lor pentru că am refuzat să le mai dau ajutoare sociale. Dacă în 2012 aveam 894 de asistaţi sociali, acum mai sunt doar 130“, explica el. „Trăim într-o lume bolnavă. Eu vreau ca lumea să nu stea cu mâna întinsă, ci să muncească, dar se pare că acest lucru m-a costat la vot“, a adăugat el.

Caraman și-a făcut studiile universitare la privat, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret din Constanţa, iar masterul la altă instituție privată de învățământ superior, Universitatea Danubius din Galați, conform sursei citate. 

Ceilalți candidați aflați pe lista pentru Senat sunt Claudia Frandeș (consilier local) și Alexandru Filip (manager OMD Tulcea)

USR

Din partea USR-ului, pe listele partidul destinate Camerei Deputaților se află Eugen Terente. Actual deputat, acesta candidează pentru un nou mandat. 

În timpul campaniei electorale din 2020, Terente promitea că va susține proiectul Zero Taxe pe salariul minim al partidului său, prin care românii cu salarii minime nu vor mai plăti taxe, ajungând să obțină suma întreagă după o lună de muncă. „Ajungând, dacă voi lua votul cetățenilor, voi face tot ce-mi stă în putință pentru acest proiect”, spunea Terente într-un interviu.  

Eugen Terente
sursa: Eugen Terente/Facebook

USR ajunge la guvernare alături de PNL, însă proiectul Zero Taxe pe salariul minim nu a fost pus în practică niciodată. 

Asemenea altor politicieni, Terente promitea că îi va ajuta pe oamenii din Deltă prin viitoarele sale proiecte. „Pentru cei din Deltă vom găsi un soluție pentru că este greu în perioada de iarnă, avem câteva idei și le vom transpune într-un proiect pe care o să-l depunem”, declara Terente. 

Ajuns parlamentar de Tulcea, Eugen Terente nu a depus nicio inițiativă legislativă care să vizeze direct comunitățile izolate din Delta Dunării, conform site-ului Camerei Deputaților

Conform CV-ului său, deputatul USR a fost asistent de brokeraj în perioada 2012-2014 și broker imobiliar (2014-2015). După anul 2015, urmează patru ani de pauză pentru Terente în care nu are un loc de muncă. 

Următorii candidați USR pe listele pentru Camera Deputaților sunt Irina Ioana Păiușan, Răzvan Gavrilă, Alina Pleșca, George Ungureanu, Ion-Alexandru Mogîrță, Florin Gheorghe Baronescu și Marius Cicîrmă.

De asemenea, pe listele parlamentare ale USR pentru Senat se află Ștefan Bicov, de profesie avocat încă din anul 2011. 

Bicov Stefan si Terente
sursa: USR Sarichioi/Facebook

Acesta este recent intrat în politică, aflându-se la prima candidatură. 

În continuare, pe listele pentru Senat se află Costel Vicol (actual senator USR), Ionica Mirică, Răzvan Gavrilă, George Ungureanu și Marius Cicîrmă

AUR

Elena Doboș deschide listele AUR Tulcea pentru Camera Deputaților. Aceasta a fost prezentă și pe poziția 22 pe lista cu candidații pentru alegerile europarlamentare din acest an. 

Candidata a obținut un mandat de consilier județean de pe prima poziție, în cadrul alegerilor locale din iunie.

elena doboș
sursa: Elena Doboș/Facebook

CV-ul Elenei Doboș nu este publicat pe internet. 

Elena Doboș este acționar unic și administrator în două firme. Prima, Kapriled Ecofarm SRL specializată în creșterea bovinelor a fost radiată în octombrie 2022. Compania nu a mai înregistrat angajați în 2021, iar cifra de afaceri în acel an a fost zero, potrivit termene.ro

Cea de-a doua, Eldra Agent de Asigurare SRL, este o firmă modestă cu o cifra de afaceri de puțin peste 27.300 lei și un profit de 1.500 lei. Compania nu a înregistrat angajați în ultimii ani.

În urma Elenei Doboș, se află Dragoș Geamănă, psiholog și psihoterapeut originar din București. A intrat în politică în anul 2016, când s-a înscris în USR, conform Bartera.

Dragoș Geamănă
sursa: Dragoș Geamănă/Facebook

Acesta a fost consilier local în Sectorul 5 din partea Uniunii Salvați România pentru mandatul 2016-2020. Conform ultimei sale declarații de avere din 2020, acesta deținea prin moștenire aproape 13% dintr-un apartament în București și avea datorii totale de peste 27.000 de lei

Dragoș Geamănă este membru al Asociației Române de Psihoterapie Centrată pe Persoană. El este membru al Asociației Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Politicianul face parte din Colegiului Psihologilor din România.  

Ceilalți candidați AUR Tulcea pentru Camera Deputaților sunt Ionel Viorel Damian, Ștefan Neculai, Emanuel Victor Buzatu și Florentina Trif.

Pentru Senat, AUR îl propune pe Valentin Rică Cioromelea. Acesta este actual senator în mandatul 2020-2024. Acesta a lucrat în perioada 1982-2020 ca verificator metrolog pentru două companii, una din Constanța iar cealalta din București, conform biografiei sale de pe site-ul Senatului. 

Valentin Rica Cioromelea
sursa: Valentin Rica Cioromelea.Facebook

Cioromelea are studii medii, terminând Liceul Industrial nr. 4 din Constanța în anii 80.

Conform ultimei sale declarații de avere, Ciromelea are un apartament în Constanța de 50 mp, două autoturisme, o Dacia Logan și o Skoda Karoq din 2021, respectiv 2022. Parlamentarul a trecut datorii de peste 9300 lei. 

Din cele 150 de inițiative legislative depuse, doar una a ajuns să fie promulgată ca lege. 

Iancu Naciadis se situează pe cea de a doua poziție pe listele AUR pentru Senat. Acesta a obținut recent un mandat de consilier județean, după ce un candidat a renunțat la mandat în favoarea sa. Naciadis este, de asemenea, noul coordonator județean al AUR Tulcea.

Candidatul AUR se ocupa în 2022 cu agricultura, conform unui articol de la acea vreme. Acesta se plângea de secetă. „Terenul este extrem de uscat, lucru care ne împiedică să efectuăm lucrările agricole de toamnă. În primul rând, ar fi trebuit să însămânţăm rapiţa acum, este momentul optim pentru înfiinţarea acestei culturi, dar pământul este beton, avem nevoie urgentă de ploaie”, declara la acea vreme Iancu Naciadis.

CV-ul lui Naciadis nu este publicat pe internet. 

Ceilalți candidați AUR pentru Senat sunt Zoica Sadîca și Cătălin Gabriel Cârlan.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.