Direcția Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea consideră că resursa piscicolă este bună pentru consum, în urma analizării a circa 100 de probe prelevate de la peștii capturați din Dunăre și Deltă, scrie Economedia.

Directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, a declarat, pentru Agerpres, că laboratorul de specialitate al instituţiei pe care o conduce şi cel al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti sunt singurele din România acreditate pentru analiza conţinutului de metale grele din peştele capturat în Deltă, Dunăre şi Marea Neagră, dar şi din peştele importat, în laboratorul tulcean ajungând inclusiv probe de peşte din cantităţile importate.

„Pentru DSVSA reprezintă o prioritate examinarea şi depistarea metalelor grele din peşte, astfel încât peştele şi produsele din peşte să ajungă pe masa consumatorului final în condiţii salubre şi apte de a fi consumate. La Tulcea, facem histamina pentru peşte, Tulcea având arondate mai multe judeţe pentru această analiză care reprezintă starea de prospeţime a peştelui, pe lângă metalele grele pe care le analizăm şi depistăm. Se analizează gradul de contaminare, iar aceste metale sunt în limite admise pentru consum”, a menţionat directorul DSVSA.

Pestele
Pestele

Tuchilă a amintit că analizele făcute pe probele din peşte luate în vara acestui an, în urma semnalelor de alarmă trase de pescarii din Sulina potrivit cărora fitofagul capturat are un miros greu, au relevat că resursa este bună de consum.

Ion Năstase, pescar autorizat din Sulina, explică de ce peștele a căpătat un miros greu. „Fitofagul este un mare amator de iarbă, iar acea iarbă fiind urât mirositoare, şi carnea peştelui capătă un miros greu. El este eliberat în urma prinderii şi nu ar fi pagubă că peştele moare după ce este prins, pentru că e o specie invazivă. Capturile din această specie nu sunt însă primite de cherhanale. Se întâmplă vara, atunci când nivelul apei scade, iar vegetaţia nu mai are oxigen să se dezvolte”, a menţionat Ion Năstase.

Conform normelor în vigoare, atunci când analizele de laborator arată că peştele nu poate fi consumat din cauza concentraţiilor de substanţe nocive care depăşesc limitele maxim admise, loturile respective sunt confiscate şi dirijate la unităţi de incinerare.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.