222 de clădiri din județul Tulcea funcționează în ultimii trei ani fără autorizație de securitate la incendiu, conform unui răspuns primit de PressOne din partea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Din cele 222 de clădiri din Tulcea, 143 sunt destinate turismului, 62 pentru comerț, iar 17 reprezintă clădiri de cultură
Cele mai multe spații comerciale care au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu sunt în București și Ilfov. Astfel, pentru perioada 2022-2024, inspectorii IGSU au descoperit 1.375 de clădirii cu destinație comercială care nu îndeplineau criteriile de siguranță în fața unui incendiu.
Din punct de vedere legal, lipsa autorizației este sancționată cu amendă între 20.000 și 50.000 de lei.
Nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv
Recent, s-au implinit nouă ani de la incendiu din clubul Colectiv care funcționa fără autorizație de incendiu. 64 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015. 27 dintre ei au murit în acea noapte, iar restul în spitale, în săptămânile care au urmat. 150 de oameni au fost răniți, majoritatea mutilați pe viață. În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis, conform Hotnews.
„Majoritatea celor care eram acolo suferisem arsuri pe partea superioară a corpului, prin urmare transplaturile s-au făcut cu piele de pe picioare. Din cauza asta majoritatea avem cicatrici pe picioare pe suprafețe destul de mari, efectul recoltării de piele fiind ca o arsură de gradul 1. Majoritatea aveam pe sub pantaloni pansamente, iar statul în picioare (nu mersul) mai mult de 2-3 minute provoacă senzații de mâncărime care se transformă apoi în usturime și apoi durere. Ca să înțelegeți senzația, loviți-vă cu palma peste coapsă, tare, de vreo zece ori, în același loc. Cam aia e senzația pe care o aveam toți pe toată zona recoltată de pe ambele coapse”, a declarat unul din supraviețuitorii incendiului, Adrian Albu.